Разузнавателните агенции в САЩ трябва да представят следващия месец в Конгреса доклад за неидентифицираните летящи обекти. Той трябва да бъде подготвен от директора на националното разузнаване и Министъра на отбраната. Целта е Пентагонът да оповести какво знае за НЛО и какви са данните и анализите за тях, съобщава БНР.

Миналата година Пентагонът декласифицира три видеоклипа, заснети и потвърдени от военни пилоти, които са наблюдавали странни обекти. Единият случай е от 2004 г. , а двата са от 2015 г. Записите показват мистериозни обекти, летящи с висока скорост в небето.

В продължение на десетилетия ентусиастите твърдят, че американското правителство в строго охраняваната военна база "Зона 51" в южна Невада съхранява катастрофирал извънземен космически кораб и останки от представители на извънземна цивилизация. Според изследване на "Галъп" от 2019 г. 68% от американците вярват, че правителството не разкрива цялата информация относно неидентифицираните летящи обекти. Може би за това американското правителство е решило малко да повдигне завесата.

"Погледни го! Върти се! Върви срещу вятъра, а вятърът е 120 мили! Погледни го!".

Това е разговор между пилоти, докато заснемат НЛО. На видеоматериала се вижда мистериозен обект, който се върти и върви срещу вятъра, споделят помежду си тези, които го наблюдават: "Въздушните явления, наблюдавани във видеоклиповете, се характеризират като "неидинтефицирани летящи обекти".

През юли 2019 г. отново е заснето видео от представители на американския флот. На него се вижда неидентифициран обект с форма на сфера над водата близо до Сан Диего. Според очевидците, а и от заснетият видеоматериал, предоставен и на някои медии, се вижда мистериозен обект, летящ няколко минути, преди да изчезне във водата.

Наскоро двама бивши пилоти от флота в интервю разказваха за наблюдаваните от тях НЛО над Тихия океан през 2004 година. Дейв Фравор и Алекс Дитрих забелязват неидентифициран обект по време на тренировъчен полет. Фравор го описва като малък бял обект без отвори, без видими крила и маркировка с неравномерно движение. Изглежда му като "най-странното, най-неясното нещо", което някога е виждал и добавя, че НЛО е подскачал като пинг-понг топка, но когато решава да го разгледа отблизо и приближава на разстояние до половин миля изведнъж обекта изчезва.

"Мозъкът ти се опитва да го възприеме. Ще го категоризирам като може би хеликоптер или дрон. Ако го бях видяла сама, не знам дали бих се върнала и казала нещо, защото звучи толкова налудничаво", добавя и Алех Дитрих, която също наблюдава обекта от пилотската кабина.

Интересът към НЛО, особено от страна на военните, не е нов. През 2007 г. отдел "Американска отбрана" има програма, която е предназначена да проучи наблюденията на НЛО. Тайната инициатива е на стойност 22 милиона долара. Затворена е през 2012 г. , а нейното съществуване е признато за първи път през декември 2017 г., след доклад за програмата, публикуван от "Ню Йорк таймс". Вестникът съобщава, че първоначалното финансиране на програмата до голяма степен е по искане на бившия сенатор и лидер на демократите Хари Рийд.

Докато НЛО в масовите представи на хората са "извънземни", за военните НЛО е просто всеки обект, който не може да бъде класифициран като известно летателно средство.

Няколко от наблюденията на НЛО, съобщавани от пилоти на флота, са за необичайно оформени предмети, които летят с висока скорост, и често маневрират по начини, които объркват експертите на аеронавтиката или просто изглеждат без видимо задвижване.

Представителите на Пентагона казват, че се интересуват от НЛО, защото те биха могли да представляват заплаха за националната сигурност.

Дали наблюдаваните НЛО са резултат от напреднали технологии на чужди противници или имат извънземен произход?

Държавните служители трябва да имат фактите. Лейтенант Райън Грейвс, бивш пилот от флота коментира, че пилотите на тренировъчни полети са виждали необясними явления "всеки ден понякога в продължение на няколко години". "Всеки ден. В продължение на години. Това е трудно да се обясни. Има въртеливо движение, голяма надморска височина, задвижваща система. Не зная".

Миналата година, когато президентът Доналд Тръмп подписва отпускането на средства за коронавируса от 2,3 трилиона долара в тях са включени и средства за Службата за военноморско разузнаване, за Специална работна група за въздушните явления и ФБР, които да направят "подробен анализ на неидентифицирани въздушни явления и обекти". Докладът, който ще бъде представен в Конгреса през юни трябва да е резултат от тези анализи и може би в някаква степен ще успее да каже какво всъщност са наблюдаваните неидентифицирани въздушни явления и обекти, които продължават да подхранват фантазията на човечеството.