Британски учени конструираха робот във формата на медуза , който не само имитира елегантното плуване на безгръбначното, но също и така мекото му тяло, предава Франс прес.

По този начин умната машинка ще може броди и заснема из кораловите рифове, без да ги уврежда. Разработката беше представена в научното списание "Сайънс роботикс". Тя имитира до съвършенство един от най-ефикасни плувци в природата, синята медуза, твърдят конструкторите от университетите в Саутхамптън и Единбург.

Ръководителят на екипа Франческо Джорджо Серки изтъкна предимствата на каучуковата глава на робота, която е безопасна за коралите. Към нея са прикрепени "пипала", изготвени с помощта на триизмерен принтер. Системата използва резонанса, за да се придвижи роботът реактивно. Това се постига с бутало, което удря връзката между главата и "пипалата". Ако ударите съответстват на идеалния естествен резонанс на съставните части, роботът генерира силни струи с много малък разход на енергия. Това го прави 50 пъти по-ефикасен при придвижването си, в сравнение с традиционните подводни апарати с перки.