Норвежка компания, наречена OceanTherm, твърди, че има иновативна идея за справяне с ураганите. Според екипа, решението се крие в... балончета.

По-конкретно, стартъпът иска да използва балончета за охлаждане на морските води, така че да прекъсне влошаването на стихиите. Тъй като ураганите обикновено се "хранят" от води с температура над 26 градуса по Целзий, това им позволява да се засилят и да станат много по-опасни. Идеята е, че охлаждането ще намали тяхната мощност.

"Работил съм на подводница и знам, че водата е по-студена дълбоко в океана", посочва изпълнителният директор на OceanTerm Олав Холингсетер. "Помислих си, че можем да използваме тази студена вода от дълбокото море, за да намалим температурата на морската повърхност", отбелязва още той.

OceanTherm разработва т. нар. "завеса с балончета", за да направи точно това. Проектът включва кораби, спускащи множество перфорирани тръби в океана по пътя на бурята, за да генерират мехурчета, които да издигнат по-студените води към повърхността.

Въпреки че това е една интересна концепция, тя все още не е тествана при истински ураган. Ето защо за момента не е ясно дали идеята ще работи и на практика.