Едно от най-противоречивите събития в света на астрономията беше понижаването на Плутон от планета в планета-джудже през 2006 година. Сега един от учените, които лобираха за това, смята, че е открил негов заместник.

Астрономът от Калифорнийския технологичен институт Майк Браун, станал популярен с прозвището "убиец на планети", твърди, че е открил доказателства за потенциална планета в пояса на Кайпер, раположен в покрайнините на Слънчевата система. Според него обектът вероятно е "шест пъти по-голям от Земята и е петата по големина планета в Слънчевата система".

Браун беше един от основните двигатели за премахването на Плутон от списъка с планетите и обявяването му за планета-джудже. Преди 15 години той се обръща към Международния астрономически съюз с искането да предефинира понятието "планета", след като открива обекта "Ерида", който се оказва по-голям от Плутон.

След откритието си Браун започва да се опасява, че тъй като вероятно има много обекти, по-големи от Плутон, това в крайна сметка ще доведе до пренасищане с планети. Въпреки отличната си репутация като учен, много от колегите му не споделят възгледите му за ограничаване броя на планетите.

Днес повечето от тях обаче са уверени, че последното му откритие вероятно ще бъде прието като планета без противоречия, ако се окаже, че съществува. "Има гравитационни доказателства за това, но търсенето ще продължи, докато не се сдобием със снимка" - посочва астрономът Константин Батигин.