В началото на този месец Huawei стартира продажбите на новите си безжични слушалки FreeBuds 4 в България. Компанията е един от пионерите в сегмента и очакванията са големи на фона на постигнатото до този момент.

Вижте как изглеждат новите слушалки на Huawei >> >> >>

Huawei има с какво да се похвали, защото дебютиралите през 2020 година FreeBuds Pro бяха първите в света слушалки с интелигентно динамично шумопотискане.

Компанията заема и водещо място по издръжливостта на батериите на своите слушалки. По този показател представените в началото на тази година Huawei FreeBuds 4i бяха два пъти по-добри от AirPods Pro на Apple, като междувременно струваха 3 пъти по-малко.

Но да се върнем на FreeBuds 4. Слушалките са наследник на FreeBuds 3, които си спечелиха милиони фенове, хвърляйки ръкавицата за съревнование с Apple в края на 2019 година. Новата генерация на безжичните слушалки е също толкова амбицирана да се докаже като един от най-добрите избори на пазара.

Дизайн и конструкция

Първото нещо, което прави впечатление при слушалките, е че те са без силиконова тапа. Вместо това дизайнерите са използвали овални форми, пасващи по най-добрият начин на ушната мида. FreeBuds 4 не влизат директно в ушния канал, а ползата от това е, че дългото носене на слушалките и тяхната употреба е много по-комфортна и безопасна за слуха ни.

Huawei FreeBuds 4

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

FreeBuds 3 бяха първите в света слушалки съчетаващи подобен open-fit дизайн с технологията за активно шумопотискане.

FreeBuds 4 надгражда този успех с революционната технология Adaptive Ear Matching, която автоматично разпознава формата на ухото на потребителя и позицията, в която той носи слушалките. Това позволява на Huawei FreeBuds 4 прецизно да настроят своето шумопотискане спрямо ухото на всеки един потребител.

За да са сигурни в резултатите на иновативната технология Huawei са провели тестове с 10 000 човека, имащи различна форма и особености на ушните миди.

Huawei FreeBuds 4

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Освен това FreeBuds 4 са станали с 6% по-малки и с 20% по-леки спрямо FreeBuds 3. Това допълнително помага за по-добрата и комфортна употреба на слушалките, които по лични впечатления направо "заспиват" в ухото ви и вие забравяте, че сте с тях.

Що се отнася до външния вид, то FreeBuds 4 имат гланцирано покритие и идват в две цвята - Ceramic White и Silver Frost. Кутийката пък има добре позната кръгла форма, а размерите й са толкова компактни, че тя лесно влиза и в най-малкия джоб на дънките ви.

Новите безжични слушалки на Huawei имат IPX4 сертификат, което означава, че издържат на пръски от дъжд и са защитени от влага.

Качество на звука

FreeBuds 4 разполагат с изключително качествен звук и бас. Това се дължи на 14.3 мм динамични говорители, разположени в специални кухини, както и на използваната композитна мембрана от течен кристален полимер, която поддържа честотен диапазон до 40kHz.

Huawei FreeBuds 4

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Слушалките разчитат и на усъвършенстван енджин и отделна звукова камера.

Какво значи казаното до тук?

На първо място FreeBuds 4 имат с до 50% по-дълбок бас спрямо FreeBuds 3 и двойно по-голям честотен диапазон. Това придава допълнителна яснота на звука, който е с висока резолюция и отговаря на определението Hi-Fi.

Адаптивното шумопотискане също е претърпяло развитие. С FreeBuds 4 вие може да бягате, карате колело или скейтборд, работите в офиса или пътувате във влак без изобщо да чуете страничния шум.

FreeBuds 3 елиминираше ефективно шум до до 15 dB, а FreeBuds 4 се справя лесно с 25 децибела.

Huawei FreeBuds 4 e първият open-fit модел, работещ с шумопотискаща технология, базирана на двойка микрофони, които засичат и разграничават обкръжаващия шум с много по-голяма прецизност.

Huawei FreeBuds 4

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Слушалките се справят особено добре с премахването на монотонния звук при вятър, трафик и дори полет със самолет.

Технологията за напасване спрямо акустиката и особеностите на вашите ушни миди също помага за добрия звук на FreeBuds 4. Благодарение на вградените си микрофони слушалките могат да се използват и за записване на звук по време на видео.

Съчетаването на адаптивното шумопотискане с качествата на говорителите и мембраните е достатъчно моделът да звучи така, все едно сте със силиконови тапи в ушите, без всъщност да страдате от всички прилежащи на това недостатъци.

FreeBuds 4 са едни от най-добре звучащите open-fit модели на пазара.

Свързване, управление и AI Life

FreeBuds 4 използват най-новата Bluetooth 5.2 технология за свързване. Ползите от това са многобройни. На първо място свързването става много по-бързо, а слушалките остават "закачени" дори да се отдалечите на голямо разстояние от устройството си.

Huawei FreeBuds 4

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Това е много удобно. Например, тренирате на велоергометър у вас, но някой ви звъни на телефона, докато слушате музика. Вие спокойн1о може да отидете в съседната стая за разговор, без да вземате телефонът с вас. Връзката няма да се разпадне, макар устройството да не е в джоба ви.

Наред с това FreeBuds 4 могат да се свързват едновременно с две устройства. Сценариите тук също могат да са много, но връзването на слушалките на Huawei със смартфона и лаптопа е най-типичният вариант. Преминаването от едното към другото устройство става неочаквано плавно, а приемането на разговори, докато гледате клип в YouTube на лаптопа се усеща дори малко футуристично в началото.

Управлението на FreeBuds 4 е много лесно, като за това се грижат сензори, разположени във всяка една от слушалките.

Само две докосвания са достатъчни, за да приемете или прекратите разговор по телефона. С докосване пускате, паузирате или сменяте песен. С плъзгане нагоре и надолу пък намалявате или увеличавате звука. С едно продължително натискане се активирате или деактивирате активното шумопотискането или не приемате обаждане.

Похвали заслужава приложението AI Life. То дава бърз поглед върху последните 10 свързвани устройства, сред които можете да превключвате само като докоснете името има на екрана на смартфона си. Функция Find My Earphones пък позволява да откриете слушалките си, ако случайно сте ги загубили.

През приложението може да променяте жестовете за контролиране на слушалките или да нагласяте по-прецизно функцията за шумопотискане.

Батерия

FreeBuds 4 продължават традицията да предлагат добри батерии. С едно зареждане слушалките могат да работят непрестанно 4 часа или 2 часа и половина с включено активно шумопотискане.

Huawei FreeBuds 4

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Достатъчно е да подържите слушалките само 15 минути в калъфа им, за да имате нови 2 часа и половина на разположение.

Батерията на кутийката е достатъчна, за да осигури 22 часа слушане на музика или 14 часа при включено активно шумопотискане. Зареждането й става за 1 час посредством USB-C порт.

Равносметка

FreeBuds 4 сериозно надграждат спрямо предходното поколение. Huawei успяват да продължат традицията си да предлагат изключително качествени слушалки, разполагащи с дебютиращи за пръв път в сегмента иновативни технологии.

Huawei FreeBuds 4 имат open-fit дизайн, предлагащ максимален комфорт за вашето ухо и слух. Слушалките дори се настройват спрямо формата на ушната ви мида. Говорителите им са с кристален звук, с висока резолюция и с дълбок бас. Възможността да свързвате Huawei FreeBuds 4 с две устройства също е много полезна.

Въпреки високите си възможности, надминаващи в много отношения тези на Apple, слушалките на Huawei имат цена от 299 лева. Това ги превръща в може би най-добрите и изгодни безжични слушалки, които може да намерите на българския пазар.