Настоящата 2022 година е към своя край. През изминалите досега месеци видяхме множество интересни смартфони и любопитни устройства. Всяко едно от тях се опитваше да изпъкне, да постави началото на нова тенденция или пък да изпипа до съвършенство вече работеща формула. Точно както в учебниците по икономика - конкуренцията роди иновации. Всичко това сякаш подготви дебюта на телефон, които наистина да преоткрие значението на смартфоните.

Но преди това нека си припомним какви са очакванията към един флагман. За потребителите това обикновено е едно красиво и луксозно устройство с наистина добра камера и мощен хардуер. С него могат да се снимат филми, да се играят игри. Какво липсва от тази формула?

На първо място, издръжливостта. Дори да имат сертификати за водоустойчивост и защитно покритие от Gorilla Glass, смартфоните се чупят. При флагманите този проблем е по-осезаем, защото цените им са сравними с тези на мощен лаптоп или малко по-стар автомобил. А вие бихте били доста неприятно изненадани, ако счупите непоправимо колата или лаптопа си само година след покупката им.

Втората доста неприятна тенденция е липсата на зарядно в комплекта и все по-оскъдното окомплектоване на най-скъпите модели.

Третата съществена липса е свързана характеристиките. Да, телефон за над 2000 лева може да прави добри снимки и 4К клипове. Но колко точно добри са те? Всъщност колко заслужена е цената за устройство, което в голяма степен повтаря дизайна и характеристиките си от предходния си флагман?

Едно устройсто обещава да промени всичко това, като редефинира понятието за флагман.

Mate 50 Pro е най-новият модел на Huawei. В редовете по-долу ще ви запознаем с устройството и ще ви покажем, защо това е може би най-революционният модел, появявал се през последните години.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Неунищожим дизайн

Huawei Mate 50 Pro идва с 6.74-инчов OLED дисплей с резолюция от 1212 x 2616 пиксела и честота на опресняване от 120Hz. Екранът може показва 1.07 милиарда цвята - всеки по уникално жив и красив начин. Говорим за пълно покритие на DCI-P3 гамата, която е по-всеобхватна от приетия за стандарт sRGB.

За това помага и стандартът HDR Vivid. Той създава изображения, които изглеждат по-реални и автентични спрямо тези с HDR. Технологията позволява и екранът да има рекордно голяма яркост. Технологията с 1.440 Hz PWM затъмняване намалява трептенето на екрана и пази очите ви по изключително иновативен начин дори да не сте в специалния режим с намалена синя светлина.

Вижте как изглежда Huawei Mate 50 Pro >> >> >>

Любопитно, но въпреки големия си дисплей, Mate 50 Pro е по-лесен за използване с една ръка от свои преки конкуренти с подобен диагонал на екрана.

Що се отнася до стила Huawei Mate 50 Pro залага на симетрията. Селфи камерата е поместена в централен нотч, а основните камери са изведени в средата и отделени от специален ринг с метален завършек, който в някои версии е сребрист, а други златен. Рамките са метални, а в две от версиите гърбът е стъклен и с черен или сребрист цвят. Най-интересна обаче е версията с оранжев цвят, защото гърбът й е тапициран със специална веган кожа. Тя е с повишена издръжливост и на практика елиминира необходимостта от калъф. В комплекта обаче има включен силиконов кейс.

Смартфонът идва с IP68 сертификат за водоустойчивост и издръжливост на прах. За разлика от своите конкуренти версията с оранжева веган кожа на Huawei Mate 50 Pro може да се потопи не на 1,5 метра дълбочина, а на цели 6 метра. Там устройството може да прекара в безопасност 30 минути. Сивият и черният Mate 50 Pro могат да прекарат потопени 30 минути на дълбочина от 2 метра.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Huawei

Тази повишена водоустойчивост не е изненада предвид факта, че оранжевият Huawei Mate 50 Pro с веган кожа е най-издръжливият флагмански телефон, създаван някога.

Именно от тук тръгва и революционното за смартфоните значение на модела. Екранът на Mate 50 Pro е предпазен от защитно покритие Huawei Kunlun Glass.

Kunlun glass разполага с първия издаден петзвезден сертификат за устойчивост на падане от водещата швейцарска компания за сертифициране SGS. Защитното покритие се разработва от водещи китайски учени в продължение на години. То съдържа 10 000 трилиона нанокристали за предотвратяване на пукнатини.

Експериментите установяват, че Huawei Mate 50 Pro може да издържи падания върху твърда повърхност от 4,2 метра височина. Това превръща модела в най-здравия флагман, надхвърлящ значително всички свои конкуренти. В YouTube вече може да откриете любопитни клипчета, на които смартфонът издържа без никаква драскотина фронтално падане върху плочки и други твърди повърхности.

Едно от революционните качества на Huawei Kunlun Glass е, че е напълно прозрачно, за разлика от подобни керамични защитни покрития.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Защитното покритие за един телефон се произвежда 24 часа, като за това време се извършват 108 технологични процеса. Температурата на печене е 1600 градуса по Целзии.

Само казаното до тук е достатъчно, за да открои Huawei Mate 50 Pro като революционно устройство. Но това естествено не е всичко.

Новият шампион на мобилната фотография

Huawei Mate 50 Pro e телефон за фотографи. Много скоро той ще бъде тестван от специалистите DxOMark, като се очаква моделът да заеме първото място в класацията за мобилна фотография. Ето защо това е толкова сигурно.

Mate 50 Pro е първият смартфон с Ultra Aperture XMAGE камера. Това означава, че камерата е снадена с 10-степенна адаптивна механична бленда. Досега тази технология бе налична само за професионалните фотоапаратите. Mate 50 Pro е първият смартфон с 10 механични степени на блендата, които могат да се регулират ръчно.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Huawei

Освен това Mate 50 Pro може да прави 200-кратен зуум - от 0,5х до 100х.

Ето какви са характеристиките на основната камера:

Главният сензор е с 50 мегапиксела и Ultra Aperture Camera. Именно той е с механична бленда, която може да се настройва в диапазона f1.4~f4.0. Сензорът има и оптична стабилизация и лазерен автофокус.

За направата на широкоъгълни кадри отговаря 13MP Ultra-Wide Angle сензор с f2.2 бленда.

За заснемането на далечни обекти отговаря перископична 64MP телефото камера с f3.5 бленда и оптична стабилизация. Оптичният зуум е 3,5 пъти, а общото приближение може да достигне до 100 пъти. Снимките са максимално изчистени от шум и с високо качество.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Всъщност камерата на Mate 50 Pro може много повече.

Фините настройки на блендата ви дават пълен контрол върху замъгляването и дълбочината на снимките. Ако сте неуверени изкуственият интелект може сам да направи необходимите настройки. Mate 50 Pro е може би най-добрият телефон, с който може да правите портрети с DSLR качество.

50-мегапикселовата Ultra Aperture камера поема 24% повече светлина в сравнение с Mate 40 Pro. Това е възможно благодарение на ултраголямата F1.4 бленда и RYYB сензор. Технологията ХD Fusion Pro запазва яркостта и контрастите истински, дори да снимате по време на новолуние.

Huawei Mate 50 Pro е шампион на нощната фотография и заради изображенията си с малко шум и дълбочина на детайлите.

Видео възможностите на Mate 50 Pro също са на върхово ниво. Телефонът може да снима 4К филми с 60 кадъра в секунда или да прави слоу-моушън клипове с 3840 кадъра в секунда в резолюция 720р.

Предната камера е двойна и съставена от 13 MP сензор, който може да прави и широкоъгълни кадри. Той е допълнен от TOF 3D сензор за дълбочина и боке ефекти. Селфи камерата предлага редица ефекти за разкрасяване и може да снима 4К видео със скорост от 60 кадъра в секунда.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

С функцията Multi-cam може да превърнете смартфона си във фото-централа от която да командвате други устройства. Например, когато правите селфи или групова снимка, един смартфон може да се използва за снимане, а друг може да се използва за показване на преглед на кадъра или за дистанционно управление на снимането. От Mate 50 Pro потребителите могат да избират други камери, за да заснемат едновременно един и същ кадър от различни ъгли.

За възможностите на новия фото-шампион Huawei Mate 50 Pro ще ви запознаем в отделен материал, посветен изцяло на камерата му. Там ще може да видите защо тя е толкова революционна и какво точно може да прави.

Мощност за геймъри

Новият Huawei Mate 50 Pro има изключително върхови характеристики. Той разполага с 8-ядрения процесор Snapdragon 8+ Gen 1, произведен по 4-нанометров технологичен процес. В допълнение работи графичния ускорител Adreno 730.

Оперативната RAM памет е 8GB, вътрешното пространство е 256GB за сивия и черния вариант и 512GB за оранжевата версия. Паметта може да се разширява допълнително с Nano Memory карти.

Батерията е литиево-полимерна с капацитет от 4700 mAh. В комплекта е включено бързото 66-ватово зарядно HUAWEI SuperCharge. Телефонът поддържа и безжично 50-ватово зареждане.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Мощният процесор, в комбинация с голямата RAM памет, бързият видеоускорител и качественият екран превръщат Huawei Mate 50 Pro в перфектният смартфон за геймъри.

За това помага и батерията, която е не само издръжлива, но се зарежда изключително бързо.

За гейминг възможностите помагат и две функции:

SuperRender4 - Технологията може да отгатне появата на бъдещия пиксел, като в процеса намалява температурата на телефона и консумацията на енергия.

SuperStorage - Телефонът сам изчиства до 20GB място за съхранение, като компресира по-рядко използвани приложения и елиминира ненужните повторни изтегляния. Освен това той следи за повтарящи се и дублиращи се файлове, оставяйки повече място за нещата, които обичате.

Поверителност и сигурност

Huawei Mate 50 Pro е смартфон, който поставя акцент и върху киберсигурността на своите потребители. Моделът идва с EMUI 13, в който е интегриран Център за поверителност. Оттам потребителите могат да наблюдават и преглеждат поведението на всички приложения.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Функцията отчита и записва поведението на всички мобилни приложения, използващи чувствителни разрешения, и проактивно дава предложения за защита на поверителността.

От Центъра за сигурност потребителите могат да заключват приложения, проверяват и променят пароли и да предприемат действия за защита на устройството си.

За повишената сигурност се грижи и магазинът AppGallery. Той не допуска попадането на фалшиви или проблемни приложения на страниците си. Освен това магазинът за апликации се грижи винаги да сте с последните ъпдейти за защита на сигурността.

AppGallery предлага на началната си страница голяма колекция от български приложения.

Тук са всички големи бългapcĸи бaнĸи със своите апликации Bulbank Mobile, DЅК Ѕmаrt, RаіМоbіlе, UВВ Моbіlе, m-Роѕtbаnk, Му Fіbаnk и т.н. Дигитaлните пopтфeйли ĸaтo Рhуrе, А1 Wаllеt и Рау bу Vіvасоm също са тук. Тук е и финтек приложението iCard.

Πpилoжeниятa за онлайн поръки и доставки на еМАG, Dоmіnо'ѕ Ріzzа, Таkеаwау, Нарру, Grаbо, Lіdl Рluѕ, Аlіехрrеѕѕ, Оbuvkі.bg, ZАRА и дp. cъщo са само на един клик разстояние.

Събирането на всички български приложения на едно място е изключително удобно за родния потребител.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Чрез Phone Clone пък може да копирате цялото съдържание от стария си телефон на новия - снимки, видеа, телефонни номера, профили и дори приложения.

Благодарение на приложението GSpace ще може да инсталирате приложения на Google на вашето Huawei устройство, а Android апликациите имат достъп до всички необходими GMS сертификати.

Така ползването на Gmail, Google Maps, Google Meet, Google Drive, YouTube, Google Classroom, Google Photos и други става като на всеки един Android телефон.

Благодарение на комбинацията от AppGallery и Petal Search имате достъп до почти всички създадени приложения за Android.

С Huawei Mate 50 Pro няма да ви липсва нито едно приложение, но междувременно ще може да се подсигурете с повишено ниво на сигурност.

Флагманът на 2022

Идва времето да направим финалното обобщение за новия Huawei Mate 50 Pro. Моделът има изключително добър екран и характеристики, водещи фото-възможности и рекордна издръжливост. С него може да сте спокойни както за физическата здравина на устройството, така и за киберзащитеността му.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

За финалната оценка обаче е необходимо и да знаем цената на устройството.

Huawei Mate 50 Pro в черния и сребрист вариант, в комплект с Huawei Watch GT 3 Active Edition се предлага на препоръчителна крайноклиентска цена 2499 лева от А1, Yettel, Vivacom, Technolopis, Зора и партньорите на дистрибутора Polycomp.

Huawei Mate 50 Pro с оранжева веган кожа в в комплект с Huawei Watch GT 3 Active Edition се предлага на препоръчителна крайноклиентска цена 2699 лева от Yettel, Vivacom, Technolopis, Зора и партньорите на дистрибутора Polycomp.

Така Huawei Mate 50 Pro се оказва по-здрав, по-способен и по-достъпен от своите конкуренти. Достатъчно е да сравним Mate 50 Pro с iPhone 14 Pro. Телефонът на Apple е с по-ниски фото-способности, по-малко RAM памет, по-малка здравина, но по-висока цена. Освен iPhone 14 Pro идва без включено в комплекта зарядно, а ако поръчате Huawei Mate 50 Pro до 6 ноември ще получите и умен часовник.

Huawei Mate 50 Pro определено може да се нарече Топ флагманът на 2022 година.

Huawei Mate 50 Pro

Снимка: Huawei

*В материалът има продуктово позициониране.