Индия успешно унищожи със своя ракета сателит, намиращ се в ниска околоземна орбита. По този повод премиерът Нарендра Моди заяви, че неговата страна се е превърнала в "космическа свръхдържава, каквито са САЩ, Русия и Китай", предава ТАСС.

Противосателитното оръжие е дело на специалисти от Индийската организация за космически изследвания (ISRO), като агенцията е в много отношения еквивалентна на НАСА. Тя разработва още ракетите за изнасяне на спътници в орбита и дори първия азиатски апарат, достигнал Марс.

Последният проект на ISRO е създаването на космически кораб, който може да изведе индийци в Космоса. Явно инженерите на агенцията са работили и по секретна ракета, която може да послужи за свалянето на вражески сателит.

За да функционира противоспътниково оръжие, то има нужда от мощни наземни радари, които да следват мишената на ракетата и да помагат в координацията ѝ.

Сателитът се е движел бързо и е бил 300 км над земната повърхност, уточни лидерът националист в словото, излъчено по телевизиите. "Целта ни е да установим мир, а не да създадем атмосфера на война. Това не е насочено срещу никоя страна", увери той, цитиран от АФП.

Опозицията вече критикува Моди заради решението да съобщи новината предизборно, след като по собствените му думи тестът се е случил "преди време", съобщават Би Би Си и "Ал Джазира".

Моди рядко прави подобни телевизионни обръщения. Вотът за парламент ще е през април и май.

Междувременно Пакистан призова космосът да не бъде милитаризиран, след като Индия свали спътник.

Анализаторите коментират, че пакистанските балистични ракети разчитат на сателити за глобално позициониране, за да могат да набелязват своите цели. Ако Индия обаче унищожи тези спътници, то това ще ограничи значително възможностите на мюсюлманската страна да извърши ядрен удар, ако бъде атакувана.

По тази причина тревогите на пакистанците са основателни, защото противоспътниково оръжие на Индия може да направи страната им уязвима на военна агресия.

"Космосът е общото наследство на човечеството и всяка страна има отговорност да избягва действия, които могат да доведат до милитаризиране на тази арена", заяви пакистанското министерство на външните работи.

От НАСА пък предупредиха, че са възможни отломки от космически боклук, които да застрашат други сателити, намиращи се до унищожения индийски спътник. Проблемът с останките от унищожения сателит са големи, тъй като парченцата се движат с нестабилна траектория и могат да ударят и унищожат друг спътник. Въпреки това реакцията на САЩ е доста по-малка, в сравнение с тестването на китайското антисателитно оръжие през 2007 година.