Концерн "Калашников" показа как работи автоматична станция за управление на оръжия, контролирана от боен изкуствен интелект, предава Russia Beyond.

"Тя може да функционира в режим на боен дистанционно управляем модул, предоставяйки на оператора автоматично разпознаване и осветяване на целта, автоматично съпровождане на наземни, въздушни и морски цели и балистичен изчислител. Същевременно оръжието е оборудвано със система за жироскопска стабилизация, която позволява да се стреля в движение, както и с двуспектърна оптика, с която комплексът може да се използва по всяко време на денонощието и в условия на ограничена видимост", съобщават от "Калашников медиа".

Станцията може успешно да изпълнява задачи без човек-оператор. Изкуственият интелект открива и разпознава целите, определя приоритетите в последователността на поразяване, дава команди на средствата за съпровождане на целите и взема решения за откриване на огън.

"Изкуственият интелект е построен на базата на изкуствени невронни мрежи и може да се дообучи в процеса на работа. Във видеото е представен един от режимите на работа, в които станцията сканира сектора на оперативното пространство, разпознава заплашителните обекти, указва типа обект (човек или машина), взема решение за необходимото количество изстрели за гарантираното унищожение и осъществява поражението", поясниха от концерна.

Отбелязва се, че станцията може "самостоятелно да взема решения за изключване от сектора за поразяване на обектите, които не представляват опасност" - животни например. Изкуственият интелект с автоматично съпровождане е съвместим с всички бойни модули на концерн "Калашников".