Вече е известен и първият клиент на системата D-Wave 2000Q.

Компанията Temporal Defense Systems, специализирана в областта на информационната сигурност, е поръчала една машина D-Wave 2000Q в конфигурация с 2000 кубита, която е способна да изпълнява задачи, непосилни за традиционните компютри.

В реални приложения D-Wave 2000Q превъзхожда по производителност класическите сървъри с 1000 до 10 000 пъти, твърди разработчикът на квантовата система – D-Wave Systems. Става въпрос за приложения, които използват алгоритми за дълбоко обучение, предава technews.bg.

Вижте как изглежда квантовият компютър >> >> >>D-Wave 2000Q дава възможност на изследователи и разработчици на приложения да се възползват от революционно нов начин за компютърни изчисления, подчертават от компанията. С новия си модел, D-Wave Systems увеличава производителността от 1000 на 2000 кубита.

Квантовата машина D-Wave 2000Q вече е налична за продажби, уверява разработчикът. Цените на конфигурациите обаче не се посочват в официалното съобщение.

Квантовият бит (кубит) е най-малката информационна единица в квантовите изчисления. Един кубит съдържа експоненциално по-голямо количество информация от традиционните битове.

Квантовите компютри ще направят безполезни сегашните алгоритми за сигурност. Те имат потенциал да разбиват всяка кодираща схема, благодарение на неограничените си възможности за паралелни изчисления.

Русия се включва в квантовата надпревара >> >> >>