Петстотинметровият астероид 101955 Bennu може да затрие живота от лицето на нашата планета, ако се блъсне в нея. Размерите на обекта са по-големи от тези на Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, а той може да се блъсне в Земята през 2135 г., пише Лайф.

По преценки на учените, енергията от кинетичния удар на огромния космически обект ще е не по-малко от 1200 мегатона - 24 пъти повече от най-мощната водородна бомба - Цар Бомба.

Вижте снимки >> >> >>


За да може астероидът да бъде отклонен от траекторията на сблъсъка с нашата планета, учени от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния създадоха своеобразна космическа стенобойна машина - свръхмощна ракета HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission Emergency Response vehicle), която може да носи ядрен заряд. По мнението на учените, тя може да отклони астероида и дори частично да го разруши. При разработката на HAMMER са участвали и военните, заради което около проекта има и някой неразкрити особености. Знае се, че HAMMER ще има дължина от 8 метра.

При това компютърни симулации на специалисти от НАСА въз основа на показатели за траекторията на потенциално опасни космически тела показват, че 2500 големи космически обекта се намират в зона, от която Земята е достъпна за тях.