Учените твърдят, че най-високият вулкан в Слънчевата систем - Olympus Mons на Марс, някога е бил остров. Откритието може да подпомогне търсенето на вода и дори признаци на древен живот на Червената планета.

Вижте как изглежда най-големият вулкан в Слънчевата система >> >> >>

Нови изследвания, предприети от Националния център за научни изследвания на Франция (CNRS), предполагат, че епичният вулкан споделя "морфологични прилики с активните вулканични острови на Земята", пишат авторите на статията в списанието Earth and Planetary Science Letters.

Olympus Mons има площ сходна с тази на Франция, височината му е 27 километра или около 3 пъти повече от връх Еверест.

В проучването френски учени предполагат, че огромната и шокиращо плоска вулканична планина е "най-вероятно образувана от лава, вливаща се в течна вода". Морфологията на масива е смайващо подобна на земни вулканични острови.

Планината Alba Mons, разположена на повече от 1600 км от вулкана Олиммп, също прилича на остров, формиран в древния марсиански океан.

Както американските, така и китайските роувъри са открили доказателства за вода на Марс. Океаните на Червената планета обаче са изчезнали преди около 1 милиард години в следствие на слабото магнитно поле и бомбардировките на заредените от Слънцето частици.