Точно преди 10 години започва производството на една от най-добрите, надеждни и модерни автоматични пушки. Днес тя е масово навлязла в армията на Израел, като производство под лиценз се осъществява в Индия и Украйна, а множество държави заменят своите остарели АК-системи с израелската карабина. Става дума за IWI Tavor.

Вижте как изглежда IWI Tavor >> >> >>

Създаден в началото на този век, автоматът бил замислен като леко и надеждно оръжие, което да замени американските карабини в израелската армия. За да бъдат намалени размерите на оръжието без това да влияе негативно на точността, израелците използвали булпъп конфигурация, при която механизмът за изстрелване и пълнителят се намират зад спусъка.

Местоположението на пълнителя дава на стрелеца възможността за по-лесно презареждане, пътувайки в превозно средство. Също така високият мерник прави стрелбата по-точна и по-удобна, по-лесно се оборва и "скачането" на дулото при стрелба. Освен това, взривът от дулото при стрелба е много по-малък, отколкото при стандартните оръжия, тъй като гнездото, където барутът се взривява, е много по-далеч от дулото. Малката дължина на повечето булпъп оръжия ги правят идеални за битка в градски условия, тъй като войниците често изпитват затруднения да се справят с дължината на пушки като М16 в тесни помещения.

Конструктивно, автоматът прилича на АК-47, тъй като заимства от него своя газово-възвратен механизъм, като все пак са нанесени модификации. Израелците са положили големи усилия да направят модерната конструкция водоустойчива и прахоустойчива, като освен това я конструират и лесна за поддръжка.

В крайна сметка е постигнат голям успех с IWI Tavor и автоматът заменя американските карабини в израелската армия. Наборниците харесват теглото на пушката, което е едва 3.27 килограма. Началната скорост на куршума е 910 метра в секунда, а ефективността е 550 метра - за сравнение тази на АК-47 е 300 метра. Използваният калибър е натовският 5.56×45 мм, като пълнителят поема 30 патрона.

Качествата на автоматът са оценени далеч извън Израел. Специалните части на Виетнам, Сенегал, Монголия, Мароко, Индонезия, Азербайджан, Колумбия, Мексико, Турция и много други са заложили именно на IWI Tavor. С него са въоръжени и елитните части "Тигър" на съседна Македония. В Украйна IWI Tavor се произвежда по лиценз в съветския 5.45×39 мм калибър. Израелският автомат се е доказал в бойни действия от джунглите на Филипините и Перу, до пустините в Близкия изток