Русия изстреля своя модул "Наука" към Международната космическа станция с ракетата "Протон-М" от космодрума Байконур в Казахстан.

Първата степен се разкачи успешно, а 5 минути след старта се разкачи и втората степен на ракетата. Само за 10 минути е достигната височина от 200 километра и скорост от 27 000 км/ч.

Вижте снимки от старта >> >> >>

Скачването с намиращата се на 400 км надморска височина МКС е планирано за 29 юли. "Наука" ще заеме мястото на модула "Пирс". Руските космонавти на МКС вече подготвиха за отделяне от станцията модула "Пирс". То ще се осъществи с помощта на товарния кораб "Прогрес МС-16" на 23 юли. Предвижда се няколко часа по-късно останките от модула да паднат в Тихия океан.

Ракетата "Протон-М" прави първия си полет в далечната 1965 година, а днес продължава да е най-евтиния вариант на Русия за изстрелване на тежки товари в Космоса. Двигателите на ракета работят с токсичната комбинация от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. На ниска околоземна орбита "Протон-М" може да изведе 22 000 килограма, а на геостационарна орбита - 6 300 кг.

Разработката на модул "Наука" стартира още през 2005 година, но множество проблеми саботираха по-ранни му старт. Самият апарат на практика се оказва сглобяван няколко пъти, заради различни повреди и изтичане на гаранцията на някои от приборите му, в следствие на забавянията.

Вижте как изглежда модулът "Наука" >> >> >>

Когато се скачи с МКС, "Наука" ще се превърне в едно от най-важните допълнения за руския сегмент на станцията.

Дължината на модула е 13 метра, диаметъра на интериора е 4,1 м, а масата му - 20 300 килограма.

Модулът ще добави към станцията ERA - Европейска роботизирана ръка, която би била много полезна при поддръжката на станцията.

Наред с това модула има 16 места за закачане отвън, които биха се ползвали за редица научни експерименти, търсещи ефектите на престоя в открития космос.

"Наука" има система за производство на кислород, която може да набави достатъчно О2 за 6 души. С нея идва втората тоалетна със система за рециклиране на вода от урина.

Към "Наука" може да скачат и космически кораби, защото има специален шлюз.

Изключително полезен за учените в орбита ще е вътрешният обем, който предлага 21 места за монтиране и провеждане на експерименти. Вътрешното пространство обаче може да се ползва и за склад на товари.

Новият модул ще служи и като място за отдих на екипажа, като ще има и панорамен прозорец за снимки и наблюдение на Земята. В модула ще има и каюти за руските космонавти.

"Наука" ще се използва и за контрол на височината на МКС.

Най-голямо е значението на модула за Русия, която ще се сдобие със собствен отсек за експерименти и ще получи повече пространство на МКС.