През август хуманоидния робот "Фьодор" (FEDOR) ще пътува до Международната космическа станция на пилотиран космически кораб "Союз". Това разкри изпълнителният директор на пилотираните програми на Роскосмос Сергей Крикалев.

"Както знаете, той ще лети на кораба. Ние обаче не гледаме на него като на космонавт, а като на експеримент", заявява представителят на Роскосмос.

Вижте как изглежда роботът "Фьодор" >> >> >>

"Фьодор" е първият руски хуманоиден робот. Той е разработен по искане на Министерството на извънредните ситуации с цел провеждането на екстремни спасителни операции. В същото време "Фьодор" е мултифункционален. Той може да завива винтове, да извършва тежък труд и дори да стреля с пистолети. Роботът дори може да шофира автомобил, като върти волана, натиска педалите и сменя скоростите досущ като човек.

В началото на тази година роботът е бил "ударен" от западни санкции, въведени след демонстрацията, в която роботът използва оръжие. Множество компании са решили да спрат доставянето на хардуер за проекта. Въпреки това "Фьодор" продължава да се развива, като най-способния руски робо-проект.