Представете си, че цивилизацията е рухнала, а градовете са в руини. Електричеството е станало далечен спомен за мнозина, а човечеството е потънало в хаос и кръвопролитни битки за ресурси. Такава картина често е описвана от филми, игри и книги. Паниката около коронавируса обаче показа, че в една извънредна ситуация градовете едва ли са най-доброто място за пребиваване, а паниката бързо може да доведе до хаос. Това е вдъхновило специалистите от Unicat да създадат кемпер, с който може да преживеете всички трудности.

Вижте как изглежда най-добрата каравана за апокалипсиса >> >> >>

Кемперът носи лаконичното име MD56c и струва цели 1,5 милиона долара. За тази сума обаче ще може да оцелеете дълго извън цивилизацията, запазвайки всичките ѝ присъщи удобства.

Базираният в Германия производител на превозни средства Unicat е използвал за основа камионът MAN TGS 26.540. Задвижването е 6х6, а базата достатъчно къса, за да гарантира превъзходни офроуд характеристики.

Unicat MD56c идва със соларни панели по покрива

Снимка: Unicat MD56c

Кемперът идва и със своеобразен гараж, който може да побере два мотоциклета или бъги. За вътрешния комфорт отговарят три легла, кухня с миялна машина, баня, тоалетна и просторни шкафове.

Благодарение на своя огромен 264-литров резервоар машината може да измине 3200 километра с едно зареждане.

Дизеловият двигател обаче не е единственият източник на енергия на MD56c. Апокалиптичният кемпер разполага със соларни панели и система, която да ви гарантира, че ще имате електричество дори и през нощта.

Unicat MD56c разполага дори със собствена тоалетна

Снимка: Unicat

Вътре могат да живеят до 6 човека, които да се възползват от 220-литров резервоар за прясна вода. За още по-голям комфорт помещението разполага с отделен климатик.

Така изглежда холът на караваната Unicat MD56c

Снимка: Unicat

Офроуд възможностите на кемпера гарантират, че може да попълните водните си резервоари от някой планински поток.

За сигурността на живущите пък отговарят камери. Каросерията е допълнително заздравена, а прозорците издържат на опити за счупване или срязване.

Дължината на мобилния дом е 5.6 метра, ширината е 2.5 метра, а височината - 2.1 метра.

Паниката около Covid-19 доведе до първоначален хаос в много развити и западни страни

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Търсене за подобен кемпер със сигурност ще има. В САЩ от години съществуват тъй наречените "препъри" - хора, подготвящи се за евентуалния колапс на цивилизацията. Не малка част от тях разполагат с лични бункери.

Много милионери също имат собствени подземия. Пандемията от Covid-19 изкара наяве факта, че много от собствениците на IT компании в Калифорния имат специални планове за бягство в случай на апокалипсис. Някои, като милиардера Питър Тийл, дори са закупили имение в Нова Зеландия, смятайки, че там биха намерили спасение от една извънредна ситуация или световна война.

"Препърите" обикновенно разполагат не само с хранителни запаси, но и с противогаз, камуфлаж и някакво оръжие, което да гарантира оцеляването им

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според експертите от общността, "окопаването" в бункери е нож с две остриета. От една страна то би било добро и сигурно решение за оцеляване до 6 месеца след началото на кризата. Проблемите започват след изчерпване на запасите от храна, вода и дизелово гориво. Мобилният офроуд кемпер може да е по-добро решение, стига евакуацията от градовете да стане бързо.

В страните от Източна Европа обаче има по-различен тип "препъри". Някои от тях шеговито се наричат "ветерани от апокалипсиса", защото са преживели не само Чернобил, но и икономическия хаос и социална нестабилност през 90-те години на миналия век.

В доста онлайн групи се продават забавните нашивки тип "Ветеран от апокалипсиса"

Снимка: VKontakte

Според тях, най-добрият начин за справяне с цивилизационния колапс е животът в малките населени места - за предпочитане, колкото може по-далеч от големите градове. Оцеляването в такъв случай зависи от поддържането на големи запаси компоти, туршии и сушени меса - продуктите, за които се осигуряват от дребно земеделие или животновъдство в района на селото.