След като успешно изпрати хора в Космоса, SpaceX продължава по план с останалите си дейности. Ракетата Falcon 9 е извела 60 спътника за глобален интернет в орбита. Мисията отново е минала безаварийно, а групата от спътници Starlink вече се състои от 480 апарата.

Ракетата е стартирала рано тази сутрин в 4:25 българско време. Само 15 минути след това спътниците са влезли в елиптична орбита. Всеки от тях тежи 260 килограма. Флотилията от спътници Starlink се намира на 550 км височина.

Първата степен на ракетата Falcon 9 се е приземила успешно на платформа в океана.

Илон Мъск планира да изведе 12 000 спътници, с които да осигури глобален сателитен интернет с много бързи скорости. По предварителни данни скоростта, която ще поддържа тя, е до 1 Gbit/s, а наземните устройства, приемащи сигнала от сателитите ще работят в честотния диапазон от 10,7 до 12.7 GHz, но все още не са разгласени много подробности.

Макар сегментът да е едва в началното си развитие, анализаторите смятат, че който създаде пръв работеща система ще печели десетки милиарди годишно. Макар да има и други участници, включително и Джеф Безос, за сега проектът на Мъск е най-успешен и с най-много сателити.