Студенти от Станфордския университет представиха Doggo - четирикрак робот с огромен потенциал пред себе си.

Doggo има познат дизайн, срещан и при други малки четирикраки роботи, но това, което го прави уникален, е неговата ниска цена, софтуер с отворен код и лесна достъпност.

Подобните на Doggo роботи имат цени от десетки хиляди долари, но създателите на Doggo - Лабораторията за екстремна мобилност в Станфорд - оценява общата стойност на "четириногото" под 3000 долара.

Нещо повече, проектът изцяло отворен, което означава, че всеки може да си запише плановете и чертежите на Doggo, след което да разпечата на 3D принтер или да създаде по друг начин необходимите за конструкцията части. Освен плановете, с отворен код е и софтуерът.

Плановете с отворен код означават, че всеки може да изтегли и изгради Doggo за около 3000 долара.

"Всички сме виждали четириногите роботи, използвани в научните изследвания на най-добрите лаборатории, но те са нещо, което вие не бихте могли да използвате в собствената си лаборатория и за вашите собствени проекти. Искахме да променим това", каза Нейтън Кау, специалист по машиностроене и един от създателите на робота Doggo.

Въпреки че Doggo е евтин за производство, той всъщност се представя по-добре от по-скъпите роботи, благодарение на подобренията в дизайна на крачния механизъм и използването на по-ефективни двигатели. Той притежава по-голям въртящ момент от Minitaur на Ghost Robotics - подобен по размер и дизайн робот, който струва повече от 11 500 долара. Евтиният студентски робот има и по-голяма способност за скокове от робота Cheetah 3 на MIT.

Машините като Doggo са част от това, което някои изследователи смятат за пълзяща революция в роботиката. Ботовете с крака стават все по-способни и компании като Boston Dynamics, Agility Robotics и Anybotics започват да ги позиционират като полезни инструменти за проучване на обекти, наблюдение, сигурност, спасителни операции и дори доставка на пратки.

Експертите посочват, че както поевтиняването на дроновете позволи тяхната масовизация, то роботи като Doggo биха позволили роботите да навлязат много повече в живота ни.