Mk-II Aurora е автономен космически самолет, който компанията Dawn Aerospace разработва, за да превозва малки полезни товари до и от суборбиталното пространство. Прототипът с дължина от близо 5 метра извърши пет тестови полета над южния остров на Нова Зеландия между 28 юли и 30 юли тази година.

Вижте как изглежда космическият самолет >> >> >>

Mk-II Aurora остава в земната атмосфера, а сегашните му тестови полети са на максимална височина от 1036 метра надморска височина, казаха представители на Dawn Aerospace.

Космическият самолет е летял със сурогатни реактивни двигатели, а не с ракетния двигател, който в крайна сметка ще използва.

"Нашият космически самолет е изцяло за многократна употреба", заявява Стефан Пауъл, главен изпълнителен директор на космическата компания от Нова Зеландия.

Наскоро пуснатото 59-секундно видео улавя някои акценти от тестовите полети в Нова Зеландия. Кадрите показват Mk-II, приближаващ се над някои от великолепните снежни планини и кристални езера, с които е известен южния остров на Нова Зеландия.

Dawn Aerospace разработва и 18-метров прототип на орбитален космически самолет, който ще може да праща товари от 250 килограма на ниска околоземна орбита.

От космическия стартъп обявяват, че ракетните им двигатели са във финалния си стадий на развитие и много скоро прототипът на Mk-II ще осъществи свръхзвуков полет на голяма надморска височина.

Въпреки, че населението на Нова Зеландия е под 5 милиона души, страната има още един изключително успешен космически стартъп. Американците от Rocket Lab са се установили в островната държава и са изградили малък космодрум и база, където произвеждат и изстрелват ракетите Electron.