Няколко теста на технологията вече са проведени. Директорът на научните разработки на ВВС на Съединените щати Мика Ендсли посочва за Military.com, че заедно с Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) планират да разработят новата усъвършенствана летателна машина до 2023 година.

Вижте снимки >>

“Х-51 Waverider беше наистина успешно доказателство за осъществимостта на коцепцията”, казва Ендсли, цитиран от MailOnline.com и "Фокус".

Новият самолет би могъл да се използва за транспортиране на сензори, оборудване или оръжия в зависимост от начина на разработване на технологията.

Хиперзвукова ракета с малка конвенционална бойна глава, например, би могла да се насочва към цели от далечно разстояние, без да се излага на опасност животът на пилотите.

Експерименталният самоуправляващ се самолет Х-51А Waverider, създаден от военновъздушните сили на САЩ вече е достигал хиперзвукова скорост по време на изпитания край южните брегове на Калифорния, летейки със скорост над пет пъти тази на звука.

Тестът е бил четвъртият и последен полет на X-51A, осъществен от американската армия, похарчила 300 милиона долара за проучване на хиперзвуковата технология, върху която се възлагат надежди да позволи извършването на удари по целия свят в рамките на минути.

Част от същата програма е и конструирането на хиперзвуково оръжие, движещо се със скорост 5600 км/ч.

Същата технология би могла да революционизира и пътническите самолети, независимо че военните има свои собствени цели. Това е и област на конкуренция между САЩ, Русия и Китай.