Премиерът на Австралия Скот Морисън нарече днес социалните медии "дворци на страхливците" и предупреди, че цифровите платформи, включително Facebook трябва да носят отговорност за клеветническите коментари, поствани анонимно, предаде Асошиейтед прес.

По думите му платформите, които не разкриват идентичността на хората, правещи обидни коментари, също трябва да бъдат държани отговорни за тези коментари.

"Страхливците, които отиват анонимно в социална медия и петнят хора, тормозят ги, измъчват ги и правят обидни изказвания, трябва да бъдат държани отговорни", заяви Морисън. "Социалните медии станаха дворци на страхливците, в които хората могат просто да влизат, да не казват кои са, да рушат живота на хората, да говорят по техен адрес най-неверни и обидни неща. И правят това безнаказано" добави той.

Анонимните коментатори, които използват социалните медии за обиди и клевети, са поредната конфликтна тема в отношенията на правителството на Морисън и американския технологичен гигант. Австралийските власти изискват потребителите на социалните мрежи да се идентифицират.

По-рано тази година Канбера прие закон, който задължава Google и Facebook да плащат за журналистическо съдържание. В Австралия действа и законодателство, според което ръководители на социални медии може да бъдат вкарани в затвора, ако техните платформи разпространяват изображения с насилие.