На фона на критиките, че Facebook не прави достатъчно за борба с екстремисткото съдържание на сайта си, компанията се замеси в още един скандал. Марк Зукърбърг обича да изтъква, че автоматизираните системи на сайта му премахват моментално всякакви радикални страници и групи, прославящи Ислямска държава и Ал Кайда. Вътрешен източник обаче разкрива, че именно Facebook е предоставил по невнимание на двете екстремистки групи ценен инструмент за работа в мрежата и начин за набиране на кадри.

Това е станало, защото сайтът на Марк Зукърбърг е генерирал автоматично стотици страници, свързани с терористите.

От Асосиейтед прес разкриват, че социалната мрежа е създала страниците, с идеята, че помага на дребен и среден бизнес. От инструмента за автоматизирано генериране на страници обаче са се възползвали религиозни фундаменталисти от Близкия изток и расистки организации от южните щати в САЩ.

Идентифицирани са били почти 200 автоматично генерирани страници, директно са свързани с Ислямска държава, Ал Кайда и други екстремисти. Те са били обозначени като фирми, училища или са попаднали в някоя от други категории на социалната мрежа.

Една от автоматично създадените страници е посочена като "политическа идеология" и е озаглавена "Обичам Ислямска държава". Профилната ѝ снимка е с лого на ИДИЛ, към което е добавен палеца за харесване във Facebook.

"Нашият най-голям приоритет е откриването и премахването на съдържание, нарушаващо политиката ни срещу опасни лица и организации. Автоматично генерираните страници не са като нормалните такива във Facebook. Потребителите не могат да ги коментират, публикуването на съдържание е трудно. Ние премахваме всички, които нарушават политиката ни. Пропуски се случват, но всичките ни усилия са насочени към елиминирането на екстремистите на сайта ни", коментира говорител на Facebook.

 

Facebook има редица функции, които автоматично генерират страници от съдържание, публикувано от потребители. В този случай това може да помогне на екстремистките групи, тъй като позволява на потребителите да харесват страниците, а това на практика предоставя списък със симпатизанти на вербовчиците. Намирането им в мрежата става доста лесно.