Определението на "Фейсбук" за тероризъм е прекалено общо и има опасност да доведе до прекомерна цензура, предупреди специален докладчик на ООН, предаде Франс прес.

Независимата експертка на ООН по защитата на човешките права в контекста на борбата срещу тероризма Фионуала Ни Аолен каза, че е писала на основателя и шеф на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, за да изрази тревогата си от опитите на социалната мрежа да попречи на терористи да я използват.

"Използването на прекалено общи и неточни определения, служещи като основа за регламентиране на достъпа и използването на платформата "Фейсбук", може да доведе до дискриминационно прилагане на прекомерна цензура и произволен отказ за достъп и използване на услугите на "Фейсбук", предупреди Аолен.

Тя заяви в комюнике, че сегашното определение на социалната мрежа приравнява с терористични организации всички недържавни групировки, които използват насилие с цел да постигнат своите цели.

Според нея "използването на толкова разтеглива дефиниция е особено обезпокоително, тъй като някои правителства опитват да поставят клеймо на различни форми на дисидентство и опозиция, било то мирни или съпроводени с насилие".

Понятието "насилие" също е доста общо и неуточнено, като и терминът "реч на омразата".

Така например "Фейсбук" изтри множество акаунти и страници на палестински активисти, протестиращи срещу ситуацията в Газа.

"Ал-Джазира" припомня, че в края на 2016 г. социалната мрежа сключи специален договор с Израел, според който тя обеща да извършва "мониторинг" на акаунтите на палестинците. Именно заради общите определения бяха изтрити и страници на журналисти.

Преди по-малко от месец "Фейсбук" се замеси в нов скандал, свързан с налагането на цензура, след като предприе нова вълна от изтриване на акаунти и ограничи обсега на множество малки страници.