Най-популярното приложение за споделяне на снимки - Instagram - започна да предлага още повече филтри с добавена реалност (Augmented Reality) в профилите на своите потребители. AR филтрите са достъпни за всички и са промяна, която много хора очакват от месеци. Особеното в случая е, че те могат да бъдат създадени от други потребители на платформата и броят им расте с всяка изминала минута.

От известно време в Instagram тестват специален AR софтуер, наречен Spark AR Studio, но тези дни все повече потребители откриха, че имат достъп но множество филтри.

Всички тях можете да откриете докато ползвате камерата през приложението и отворите "More Effects". Първоначално те не са налични в телефона, можете само да ги изпробвате, но ако ви харесат въпрос на няколко секунди е да си ги свалите и да започнат да излизат със стандартните, които Instagram предлага.

Така наред с втръсналите на повечето потребители "котешки ушички" и други банални филтри, потребите вече могат да използват множество нови ефекти, които на пръв поглед са по-интересни и правят изгледа по-арт и абстрактен.

Достъпът до тях е лесен, а след като влезете в отделната галерия с AR филтри, създадени от потребители можете да ги разглеждате и търсите по ключови думи. В случай, че искате вие самите да създадете добавена реалност, която да използват и други хора, посетете https://sparkar.facebook.com/ar-studio/. Създаването е лесно и всеки може да се справи.

С този си пореден новаторски ход платформата се опитва да взаимства част от екстрите, които се предлагат в конкурентното приложение Snapchat. Именно от него започна акцентът над креативността при направата на подобни снимки, най-често селфита.

Със своите над един милиард потребители Instagram не е имала нужда непременно от тези AR допълнения, но това е ясно послание от платформата, собственост на Facebook, че всички по-креативни личности са добре дошли и в нея.