Служители на дирекция "Киберпрестъпност", заедно със свои колеги от секторите БОП във Враца и Плевен, проведоха операция по предотвратяване незаконно използване на телевизионни сериали като обекти на авторското и сродни на него права посредством интернет сайта tvseriali.bg. Действията са реализирани днес под ръководството на Софийската районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При извършената проверка спецполицаите установили собственика на сайта. Изяснено е, че чрез този сайт мъжът е предоставял достъп до множество телевизионни сериали, чиито права за разпространение и излъчване принадлежат на две български медийни компании. Сериите били препредавани от видеоклипове, качени в руски сайт за хостинг на видеосъдържание. Изяснено е, че видеоклиповете, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права, са разпространявани и от други потребители на сайта, като най-активните са установени.

Достъпът до сайта tvseriali.bg е прекратен поради констатирани множество нарушения на правата върху обекти на интелектуалната собственост и с оглед тяхното преустановяване. В хода на действията са иззети документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.