Google подобри системата за сигурност на мобилния браузър Chrome за устройства под управление на операционни системи iOS и Android. От днес браузърът ще предупреждава потребителите, ако някоя от паролите, които са запомнени, е била хакната.

Веднага след като потребителят получи известие за пробив, браузърът го отвежда до формуляр за промяна на паролата в услугата, където тя се използва. За да провери дали някоя от паролите е компрометирана, Chrome изпраща копие от тях до сървърите на Google, използвайки специална форма на криптиране, която не позволява разкриване на потребителски имена и пароли.

В някоя от бъдещите версии на браузъра се очаква и функция за сигурност, която ще позволи на потребителите ръчно да проверяват за хакнати пароли. Освен това браузърът ще информира дали е разрешено безопасно сърфиране и дали използваната версия има най-новите защити на Chrome.

Версията на Chrome за iOS вече дава възможност за автоматично попълване на запазени данни за вход в други приложения или браузъри. А за повишена сигурност потребителите на iOS ще получават покана за биометрично удостоверяване, преди Chrome да въведе паролата.

Скоро Google ще подобри още сигурността на сърфирането от мобилни устройства с Android - браузърът Chrome ще предпазва потребителите от фишинг, злонамерен софтуер и опасни сайтове.