Първият телефон с 5 основни камери е вече факт - това е Nokia 9 PureView. Оптиката е дело на Zeiss, известна у нас и като "Карл Цайс". В разработката обаче ключово значение е имал стартъпът, специализирал се в създаването на камери с много сензори - Light. От Nokia твърдят, че PureView камерите могат да улавят 10 пъти повече светлина от един стандартен 12 МР сензор, но най-добрата им черта е върховото представяне в динамичния обхват.

Всеки един от петте сензора е с 12 мегапиксела, бленда f/1.8 и фокусно разстояние от 28 мм. Два от тях са цветни, а три снимат черно-бяло. Всички обаче работят заедно, за да направят изключително качествени изображения. Впечатляващият динамичен обхват се получава точно защото направените от 5-те камери снимки се наслагват една върху друга.

Именно по тази черта Nokia 9 PureView се различава от шампиона в мобилната фотография Huawei, чийто 3 основни камери не работят заедно, а потребителят сам избира кой сензор да използва - стандартния, с широкия обектив или предназначения за телефото.

На практика има и скрита шеста камера, която изчислява дълбочината на сцената - това е тъй нареченият ToF сензор. Телефонът ще има атрактивна за възможностите си цена от около 700 долара, но всичко до тук са сухи факти. Много по-интересно е да видим какви в действителност снимки прави Nokia 9 PureView. Именно това може да направите в създадената от нас галерия, в която всички изображения са направени с първия телефон с 5 основни камери - Nokia 9 PureView.

Вижте как снима Nokia 9 PureView >> >> >>