Космическият телескоп "Хъбъл" не спира да ни изненадва с красиви и интересни кадри на Вселената. Последното изображение на апарата е на поток от звезди, газ и прах. Ръкавът е създаден от три придърпващи се една-друга галактики.

Вижте снимки на сливащи се галактики >> >> >>

Астрономите наричат потоците "приливни опашки". Те се получават при сливането на богати на прах и газ галактики. Именно такъв е триплета Arp 248.

Халтън Арп е американски астроном, който създава Атласа на особените галактики през 1966 г. Така много от необичайните звездни образувания носят неговото име при индексацията си.

Астрономите смятат, че около 25 процента от галактиките в момента се сливат с други галактики. Дори да не настъпи пълно сливане, прякото гравитационно взаимодействие е на лице, твърди Харвардския център по астрофизика.

Млечният път е доказателство за това. Галактиката ни канибализира газ и дори звезди от Магелановите облаци и Галактиката джудже Стрелец. След няколко милиарда години Млечният път и галактиката Андромеда ще се слеят в едно ново цяло.