Полярните сияния са едни от най-красивите природни явления на планетата. В миналото те са дали началото на множество митове, но зад магията им стои чисто научно обяснение. Обяснявайки какво са сиянията, НАСА публикува любопитна галерия, в която можем да видим как изглежда явлението през погледа на астронавтите.

Вижте как изглежда полярното сияние от Космоса >> >> >>

Полярните сияние възникват на височина 90 - 130 километра над земната повърхност. Те се наблюдават в областите около северния и южния магнитни полюси на Земята. Ако трябва да сме по-точни, то сияния възникват по продължение на овални зони, разположени на 23 градуса от геомагнитните полюси.

Причина за удивително красивото природно явление е слънчевата дейност. Нашата звезда постоянно освобождава плазма от повърхността си. Тя се изстрелва към останалите планети, като феномена е известен още като слънчев вятър.

Магнитното поле на Земята улавя заредените частици на Слънцето и ги насочва към полюсите. Там те взаимодействат с атмосферата и предизвикват познатите светлинни ефекти.

Полярните сияния могат да стават и далеч от полюсите, ако е имало мощно слънчево изригване. Например, през 1909 година има данни за сияние около екватора.

В България е било наблюдавано Северно сияние през 1954 година над град Варна.

И докато най-лесния начин за наблюдаване на явлението е пътуване към северните страни, то полярните сияния се наблюдават и от космоса.