При изстрелването на мощни ракети, като бъдещата SLS се създават огромни температури. Огнената струя на ракетните двигатели е в състояние да разруши инфраструктурата и дори потенциално да навреди на безопасността на изстрелването.

За целта НАСА са създали иновативна система за охлаждане, която е способна да излее 1,7 милиона литра вода само за една минута.

Вижте как изглежда системата за водно охлаждане на НАСА >> >> >>

SLS ще бъде една от най-мощните ракети, създавани от човечеството - в най-мощната си конфигурация тя ще може да извежда 130 тона в ниска околоземна орбита, нареждайки се зад Saturn V, която можеше да извежда 140 тона в орбита. Конфигурацията, която ще полети след малко повече от година ще може да извежда 90 тона в ниска околоземна орбита, което е малко по-малко от способностите на руската "Енергия", която имаше капацитет от 100 тона.

SLS обаче ще е най-мощната ракета, появявала се през последните 30 години, а именно това налага въвеждането на иновативната система за водно охлаждане, чиято водна струя може да достигне до 30 метра височина.