Всички знаем, че правителствата и държавните глави имат свои самолети. Американският "Еърфорс Уан" е бил част от екшън филми, а родният "Фалкон" не веднъж е влизал в новините заради аварийни ситуации. Съществуват обаче и друг клас правителствени самолети, с които разполагат единствено ръководителите на САЩ и Русия. За тях се знае много по-малко, рядко влизат в новините, снимки почти липсват, а информацията е оскъдна. Най-известен е техният прякор - "Самолетите на Апокалипсиса".

ВВС на Русия и САЩ разполагат със специални летателни апарати, готови да приютят президентът и висшето политическо и военно ръководство. Това може да стене само в три случая - ядрена война, катаклизъм от световен мащаб или бедствие, заплашващо мира в държавата.

Вижте как изглеждат руските и американските самолети >> >> >>

"Самолетите на Апокалипсиса" са тежко бронирани, проектирани са да издържат на електромагнитни импулси и използват всички възможни аналогови средства за резервно управление - в случай на кибератака. Интериорът на тези машини се различава сериозно от луксозния комфорт на церемониалните "Еърфорс Уан" и неговите колеги. Вместо това в кабината са поместени своеобразни заседателни зали, военни и аналитични кабинети, както и оборудване за предаване на заповеди.

Специално внимание е обърнато на възможността за подаване на команди на флотилията от ядрени балистични подводници - най-критичната за нанасянето на ответен удар част от ядрената триада.

САЩ

Америка разполага с два вида от "Самолетите на Апокалипсиса". Строго правителственият Boeing E-4 е предназначен за президентът, министърът на отбраната, както и техните заместници. От тях се очаква издаването на заповеди и намирането на начин за справянето с кризисните ситуации.

Вторият е Boeing E-6 Mercury. Той е строго военен и е предназначен за издаването на заповеди. В нормалния случай, този самолет ще получи заповед от президента, намиращ се на Boeing E-4 и ще я предаде към конкретните военни сили. В случай, че ръководството на САЩ бъде унищожено, то самолетът разполага с необходимите устройства, за да издаде директни заповеди към ракетните сили на Вашингтон. Местоположението на Boeing E-6 Mercury е в централната част на САЩ.

Русия

Докато САЩ създават първите си "Самолети на Апокалипсиса" през 70-те, то руският им отговор става факт в средата на 80-те, но американците разбират за него едва през 1992 година - няколко месеца след разпада на СССР. Секретността около съветския проект е много голяма, но днес знаем доста.

Ил-80 има мощен радар, няма прозорци и може да комуникира както със сателитите в космоса, така и с балистичните подводници в океана. Самолетът има електрически генератор, аналогови уреди и всичко необходимо за оцеляване в евентуалния ядрен апокалипсис. Налични са няколко бройки от него - всички базирани в Москва.

"Самолетите на Апокалипсиса" се считат за най-сигурният начин за оцеляване на държавните ръководители в случай на ядрена война. Това се дължи на факта, че повечето дълбоки бункери, предназначени за висшите правителствени и военни еталони са известни на противника. Много по-трудно е унищожението на самолет, летящ в сърцевината на Русия или САЩ.