Малкото градче Таруса се намира на няколко часа с кола от Москва. Там има малка едноетажна сграда с надпис "Lobaev Arms". На пръв поглед тя изглежда невзрачна и безинтересна, но зад вратите ѝ има фабрика, в която се произвеждат едни от най-мощните снайперски пушки в света, предава Russia Beyond.

Компанията стана известна по целия свят в средата на април, когато западните медии започнаха да пишат една след друга за едно от най-мощните и смъртоносни оръжия, което се създава на това място.

Вижте как изглежда руският снайпер >> >> >>

За производителите безпрецедентният бум във Великобритания около техните оръжия е истинска изненада.

"Британците са отегчени от карантината. Така че си търсят новости от чужбина в интернет", смее се един от разработчиците на най-далекобойната винтовка в света СВЛК-14С "Сумрак" Юрий Синичкин.

Вълнението около оръжията и "препечатките" в различни издания доведе до хиляди потребители на уебсайта на Lobaev Arms, но все още няма сериозни поръчки за "Сумрак" (струва 30 000 паунда - 34 000 евро). Коронавирусът и домашната карантина значително промениха списъка с жизненоважните покупки.

"Сумрак"

"Пушката е предназначена за спорт и стрелба на екстремни снайперски разстояния. Това е основната ѝ цел, а не унищожаването на бойци някъде в Сирия. Това е 'играчка' от луксозен клас", казва конструкторът.

В основата на "Сумрак" стои максимална простота и точност.

"Няма допълнителни агрегати и аксесоари - маскимално здрава затворна група, подсилена цев и едноразово изпълнение ("Сумрак" няма пълнител като другите винтовки; боеприпасите се слагат един по един преди всеки изстрел, както при крупнокалибрените далекобойни оръжия от времето на Втората световна война)", разказва Синичкин.

На "сметката" на "Сумрак" вече има няколко световни рекорда. Сред тях са стрелба на разстояние повече от 3 км и прицелно попадение на разстояние 4178 метра.

"Вече няма какво да доработваме във винтовката. Сега експериментираме с нощна стрелба на снайперска дистанция от 2,5 км. През деня успяхме да поставим световен рекорд. Сега искаме да направим това в пълен мрак", казва конструкторът.

Технически характеристики

"Сумрак" е създадена за .408 патрони CheyTac (10, 3 мм), които се изстрелват от цевта към целта със скорост над 900 м/секунда.

"Такъв патрон може да пробие метална релса с дебелина 3 см. Представете си какво би се случило, ако такъв снаряд удари врага? Тук няма да помогне никаква бронежилетка", отбеляза инженерът.

В същото време може да работи при температури от -40 до +65 градуса и всякакви климатични условия. Но има съществен недостатък - теглото. Всяка "Сумрак" тежи почти 10 кг без прицелните приспособления, които добавят още 2 до 4 кг тегло.

С това оръжие не можете да бягате през гори и полета, но можете да прекарвате времето си на полигон.