Хеликоптерът "Инджинюъти", който НАСА изпрати на Марс, ще предприеме най-трудната си досега мисия. След като той доказа, че в атмосферата на Червената планета е възможно да се лети, малкият дрон ще изпробва максимумът на възможностите си.

За целта "Инджинюъти" ще трябва да се издигне на голяма височина и да облети хълмовете в близост до марсохода "Пърсивиърънс".

Вижте снимките на "Инджинюъти" от Марс >> >> >>

Апаратът за пръв път ще лети над наклони и по-сложни скални формации. Досега хеликоптерът е летял единствено над равнините в кратера Джезеро на Марс.

"До този момент "Инджинюъти" винаги е живял с убеждението, че Марс е напълно плосък, като палачинка. Едва сега с най-новите ни софтуерни актуализации можем да кажем на Ingenuity, че "не, всъщност е плоско, а има и хълмове", каза главният пилот на мисията Хавард Грип пред BBC News.

През 2021 година "Инджинюъти" се превърна в първия апарат, осъществил задвижван полет в атмосферата на друга планета. Летателен апарат с тегло 1,8 килограма вече е навъртял няколко километра след десетки осъществени досега полети. Летвата обаче ще продължи да се вдига. НАСА счита, че проучването на Марс с хеликоптер би могло да помогне много за откриването нови данни за Червената планета.