По време на военното учение "Чисто небе 2018" един срещу друг застанаха съветските Су-27 и американските F-15. Няма как да разберем как е завършила симулацията на бой между двата самолета, но по време на тренировките един Су-27 се разби, а двамата пилота загинаха.

По информация на украинската военна телевизия, цитирана от ТАСС, обаче руските самолети се справили по-добре в боя на дистанция от километър до километър и половина и показали по-добра маневреност.

Вижте как изглеждат Су-27 и F-15 >> >> >>

Истината е, че ние няма как да имаме цялата информация за резултатите от военното учение и заради това ще направим сравнение между характеристиките на Су-27 и F-15C Eagle.

Су-27 е по-маневреният от двата самолета, като неговите разновидности и МиГ-29 са единствените самолети в света, които могат да извършват маневрата "кобрата на Пугачов", която изисква изключителна стабилност при рязко намаляване на скоростта. Самолетът дебютира през средата на 80-те, като още от самото "зачеване" на проекта е предвидено той да се изправи срещу американския изтребител F-15. Двигателите са два, а максималната скорост е 2500 км/ч. Конструкцията може да издържа на натоварвания над 9G, а скоростта на изкачване е 300 метра в секунда. Самолетът има 10 пилона за закачане на оръжие, като той може да носи до 4 430 кг бомби или ракети въздух-въздух. Освен това е монтиран и 30-милиметрово автоматично оръдие със 150 патрона.

Сравнение между Су-27 и F-15C

F-15C Eagle дебютира около 10 години по-рано от Су-27, а целта на самолета е била да може да завоюва въздушно пространство и да побеждава МиГ-25. Двигателите са два, а максималната скорост е около 2 700 км/ч. Конструкцията може да издържа на натоварвания не повече от 9G, а скоростта на изкачване е 254 метра в секунда. Самолетът има 11 пилона за закачане на въоръжение, което е съставено изцяло от ракети въздух-въздух, а максималното му тегло надхвърля 7 000 килограма. Монтирано е и 20-милиметрово автоматично оръдие "Гатлинг" с 940 патрона.

Су-27 и F-15 никога не са водили бой един срещу друг, но според анализаторите двата самолета са равностойни, като F-15 има предимство при извършването на изненадващи атаки, а Су-27 има предимство във втората фаза на въздушния бой.

Руснаците сериозно са развили платформата на Су-27, като върху базата на самолета са създадени изтребителите Су-30, Су-33 и Су-35, както и щурмовикът Су-34.

Вижте с какво разполага украинската армия >> >> >>

Американците също са работили доста по F-15, като най-способната му версия е F-15E Strike Eagle, която може да нанася и удари по земята.

Военновъздушните сили на САЩ разполагат с два броя на по-стара версия на Су-27, които са закупили през 90-те от Беларус. Освен това те могат да извършват учения със страни, разполагащи със Су-27. Америка от своя страна е продавала F-15 само на най-верните си съюзници - Великобритания, Япония, Саудитска Арабия и Израел, а Русия няма възможност да извършва учения срещу американския изтребител.