Новите приложения на безпилотните летателни апарати продължават да се роят (къде добри, къде не толкова), затова се роят и начините да бъдат ограничени "набезите" им. Предназначен за властите, които искат да контролират чувствителни въздушни пространства, DroneBullet на канадския стартъп AerialX дебютира на тази арена с доволно тежък подход: фирмата твърди, че това устройство "отстрелва" чрез честотни сигнали съмнителните квадрокоптери, предава technews.bg.

Независимо колко легални са средствата за атакуване на чужди безпилотни летателни апарати, докато такива машинки кръжат из въздуха, продуктите за борба с тях ще стават все по-хитри и сполучливи. Методът на преносимите анти-дрон средства като DroneShield е забележителен пример.

Този уред облъчва дроновете с електромагнитни вълни на правилната честота, така че да се блокират радиосигналите, използвани за дистанционно управление - което на практика сваля дроновете на земята.

Други, по-малко пасивни подходи включват обучение на хищни птици да ловят дронове, улавяне в мрежи, хвърлени от други дронове, а дори и стрелба с пушки. DroneBullet на AerialX е като че ли е по-близък по философия към последните и въпреки че компанията не разкрива твърде много за това как работи технологията й, очевидно е в "стелт режим".

Все пак видео, показано от фирмата, демонстрира технологията в действие. В него виждаме анонимен пилот на дрон с очевидно нездрави намерения да зарежда редовен квадрокоптер с експлозиви и да го придвижва към неизвестна мишена.

Нашият главен герой не знае, че го чака DroneBullet на AerialX. Той има форма на ракета и четири свои собствени витла, които се комбинират с метод за машинно самообучение и софтуер за машинно зрение, за да излети и да се придвижи към своята цел. Следва "мощен удар" и зловещият дрон пада на земята, а непокътнатият DroneBullet се прибира.

Технологията на AerialX разчита на микро-детектори, за да се прицелва в дронове, които навлизат в определени участъци от въздушното пространство, като например над летище или зала за концерти. Автоматично свалят неизвестното въздухоплавателно средство на определено място.

С подобни възможности, системата се счита подходящо решение за правоприлагащите или отбранителните сили, които се опитват да пазят чувствителните въздушни пространства и да бранят гражданите.