Частният космически полет със "СпейсЕкс" на американски милиардер Джаред Айзакман е запълнен - двете свободни места бяха заети от учителка-изследовател и от инженер, съобщи Асошиейтед прес.

Шан Проктър - преподавателка в колеж от щата Аризона и инженерът Крис Семброски - бивш военнослужещ от Еверет, Вашингтон ще се присъединят към спонсора на полета Джаред Айзакман и още една пътничка за тридневна космическа разходка тази есен.

Айзакман и спътниците му в мисията "Инспирейшън4"се събраха в космическия център "Кенеди" на НАСА във вторник. Айзакман ръководи компанията за кредитни карти "Шифт4 Пеймънтс" в Алънтаун, Пенсилвания и покрива разходите по първия частен полет на "СпейсЕкс", като и набира средства в полза на Детската изследователска болница "Сейнт Джуд" в Мемфис, щата Тенеси.

Капсулата на "СпейсЕкс" с космическите туристи на борда ще бъде изстреляна на височина 540 км не по-рано от средата на септември. Тя би трябвало да достигне височината на телескопа "Хъбъл" и да е със 120 км по-високо от Международната космическа станция.

Айзакман, който е на 38 години, е пилот и ще е командир на полета. Той не разкрива колко ще му струва мисията. Предприемачът дарява 100 милиона долара на детската болница, събрала вече 13 милиона долара от донори, привлечени основно чрез лотарията, на която се разиграваха местата за полета.

Преди месец стана ясно, че един от космическите туристи ще е Хейли Арсено, на 29 години. Тя работи като лекарски асистент в болница "Сейнт Джуд", където е лекувана като дете от рак на костите.

Проктър, която е на 51 г., спечели сред 200 конкуренти мястото, запазено за клиент на компанията на Айзакман. Независимо жури избра създаденият от нея уебсайт Space2inspire.

"Чувствам се като Хари Потър, когато разбра, че е магьосник - шок и ужас. Не можех да повярвам - нима аз спечелих", каза Проктър пред Асошиейтед прес миналата седмица.

Семброски, на 41 г. направил дарение и се включил в лотарията, но не бил избран при разиграването на случаен принцип. Изтеглен бил негов приятел, който обаче се отказал от полета по лични причини и предложил мястото на Семброски, който е работил като съветник в колежански космически лагер и е доброволец в неправителствени групи за космически изследвания.

Проктър, която е учила геология, е кандидатствала три пъти за отряда астронавти на НАСА и е участвала в симулирана мисия до Марс на Хавай. Родена е в Гуам, където баща й работил в станция на НАСА, проследяваща мисиите "Аполо". Тя възнамерява да преподава от космоса и да твори, докато е в орбита.

"Върджин галактик" обяви, че е готова с ново поколение космически кораб

Днес и компанията "Върджин галактик" обяви, че е готова с ново поколение космически кораб и планира да поднови в близките месеци тестовите полети в пустинята на Ню Мексико, съобщи Асошиейтед прес.

От компанията съобщиха, че космическият кораб, проектиран и произведен в щата Калифорния, ще бъде изпробван от площадката "Спейспорт Америка" в южната част на Ню Мексико след края на лятото. Тогава ще са и последните изпитания на настоящото поколение космически кораб, с който в края на годината в космоса трябва да полети британския милиардер и основател на "Върджин Галактик" Ричард Брансън.

Изпълнителният директор на компанията Майкъл Колдглейзър каза, че бъдещият космически кораб поставя началото на космическата флотилия на "Върджин галактик", която ще може в бъдеще да превозва туристи и научна апаратура и да излита от космодруми на различни места по света.

"Върджин Галактик" е извършвала два космически полета досега - през декември 2018 г. и през юни миналата година. Тя е една от компаниите, която очаква да развие бизнеса си въз основа на интереса на клиентите към космоса. "Блу Ориджин" на Джеф Безос изпробва космическа капсула през януари като част от плановете си за извеждане в космоса на туристи, учени и професионални астронавти.