НАСА представи нова концепция за марсоход, наречена DuAxel. Уникалното при новия роувър е, че той може да се раздели на две сравнително автономни двуколесни части.

По този начин изкачването на стръмни и неравни терени ще става по-лесно, след което роувърът отново може да се обедини в едно. Новият роувър е особено подходящ за изучаването на кратери, като позволява изкачването по ръбовете им.

Именно по стръмните склонове на Марс са забелязвани следи от течна вода през лятото. От НАСА споделят, че именно за проучването им са създали новия роувър.

Двeтe пoлoвини ca cвързaни c кaбeл, кoйтo aвтoмaтичнo ce рaзвивa при разделяне. Нaучнo oбoрудвaнe,необходимо за изследването на Червената планета е рaзпoлoжeнo в глaвинaтa нa кoлeлoтo.При разделяне едната част ще остава неподвижна, действайки като котва, докато другата част проучва стръмния терен.

НАСА вече е провела успешни тестове в пустинята Мохаве, като е напълно вероятно подобен роувър да стане част от бъдеща мисия. Поради малките си размери той може да е допълваща част към основния роувър, който да има размерите на SUV автомобил.