Малко след инвазията в Ирак през 2003 г., американската армия превъоръжи с модифицираната M14 EBR първо специалните си подразделения, като Navy SEALs (тюлените), а след това и други части.

Осъвременената версия на M14 трябваше да служи като основна снайперска винтовка, но старият и дизайн, ниската ергономичност и големия откат не са се харесали на войниците.

Предвид настоящата геополитическа ситуация, причините поради, които Пентагонът се отказва от осъвременената M14 са други - мощността на пушката е достатъчна, за да се справи с облечени като цивилни бунтовници или талибани, но е недостатъчна, за да се справи с руските и китайските войници, чиято бойна екипировка включва бронежилетки и каски.

Първоначално САЩ планира да закупи 5000 бройки от H&K G28, като по-късно може да последват нови поръчки.

Вижте как изглежда H&K G28 >> >> >>Немската пушка е избрана, защото е лека, поддръжката ѝ става много по-лесно и най-вече - защото куршумът ѝ с калибър 7.62×51 мм има достатъчна мощност.

H&K G28 е полу-автоматична карабина, която има гарантирана точност до 600 метра. Пълнителят е с капацитет от 20 патрона, а в стандартна конфигурация, включваща пълен пълнител и оптика, пушката тежи 7.5 килограма.