Карабината е с булпап дизайн, благодарение на който е по-лека, по-компактна, а откатът е по-малък. Въпреки това, поради своите особености ШАК-12 не може да бъде наречена леко оръжие, защото с празен пълнител тежи 5.2 килограма.

Пълнителите от своя страна са в две разновидности - с 10 патрона и с 20 патрона. Скорострелността е около 750 изстрела в минута, а към ШАК-12 лесно може да се добави заглушител.

Вижте как изглежда ШАК-12 >> >> >>


Най-важната особеност на оръжието е неговият калибър и мощността, която дава той. 12,7-милиметровите патрони са в няколко разновидности - с куршум, тежащ 18 грама; с дозвуков куршум с маса 33 гр; с ултралек куршум с маса 7 грама и алуминиево ядро и с нетипичен двоен куршум.

Всички те имат различна ефективност, но тестовете са показали, че първата 18-грамова разновидност има гарантирана точност до 300 метра и може да пробива бронежилетки.

Дозвучният 33-грамов куршум пък може да пробива и лекобронирани машини, като военни джипове, а обсегът му е 100 метра.

В конструкцията на автомата са включени релси пикатини, благодарение на които могат да се прикрепят лесно най-различни оптични мерници или гранатомети.

Производителят на оръжието е КБП, а Русия смята да го използва в специалните си сили, като го предложи и на световните пазари.