Естонската компания Milrem Robotics показа танк-робот, задвижван от изкуствен интелект. Поразяващата точност на оръдието му е демонстрирана на видео.

Танкът, наречен Type-X, е предназначен да позволи на войските да "нарушат отбранителните позиции на противника с минимален риск".

Вижте как изглежда естонският танк-робот >> >> >>

От Milrem Robotics разкриват, че в сегашния си вид танкът има "равна или превъзхождаща огнева мощ спрямо различните разновидности БМП." Скоро това може да се промени, защото платформата позволява монтирането на различни оръжия - противотанкови ракети или големи 120-милиметрови оръдия.

За направата на сегашната версия на танка-робот Milrem си партнира с норвежката Kongsberg Defense and Aerospace, която предоставя купола с 30-милиметрово автоматично оръдие.

Навигационни системи и тези за откриване на препятствия се захранват от изкуствен интелект, които изчислява най-оптималния път за секунда.

"Танкът-робот ще може да се изпраща на най-опасните мисии, защото в него няма мъже", каза Герт Ханкевиц, директор по пазарен и експортен контрол в Milrem. "Ако той бъде взривен, няма да загине никой".

Същевременно танкът ще може да убива противниковите войници и дори да се ползва при градски бой.

Бъдещето на войната ще залага все повече на системи с изкуствен интелект и роботизация. Широкото използване на дронове срещу противник без адекватна ПВО отбрана вече е норма. Много е вероятно в бъдеще технологично и икономически по-силни държави, да воюват с по-слаби противници без да ползват жива сила на бойното поле. Така на практика ще се реализират сцени от научно-фантастичните филми, в които хора воюват срещу роботи.