Иран представи новия си боен дрон Mohajer-10. Максималната продължителност на полета му е 24 часа, а максималната височина - 7000 метра.

Вижте как изглежда Mohajer-10 >> >> >>

Дронът е способен да носи различни видове боеприпаси с максимално тегло до 300 кг. Оперативен обхват е 2000 км, а иранците изтъкват, че Израел е в обсега на апарата.

При представянето му на сцената се вижда надпис на иврит "подгответе своите убежища". Техеран публикува и кадри как дронът се е прицелил в израелския ядрен комплекс в Димона.

Външният вид на дрона и неговите възможности изключително много напомнят за американския MQ-9 Reaper. В края на юли Северна Корея също показа своя версия на MQ-9 Reaper.

Много е вероятно информация и части от американския дрон да са попаднали в Техеран и Пхенян, които да са извършили "обратен инженеринг". През последните 4 години няколко бройки на MQ-9 Reaper бяха свалени в Йемен и в Либия.

По-старата версия на иранския дрон, Mohajer-6, имаше двойно по-ниски възможности.

Американски служители обвиниха Иран, че бройки от Mohajer-6, наред с други безпилотни летателни апарати, са били предоставени на Русия. Москва отрича това, но произведени в Иран дронове често се използват за атаки над Украйна. Възможно е скоро Кремъл да поръча и новия Mohajer-10.