Китай възнамерява в края на месец ноември да изстреля към Луната своя апарат "Чанъе-5", който трябва да кацне на повърхността й, да вземе проби от почвата й и да ги достави обратно на Земята, предаде ТАСС.

Агенцията се позова на съобщение на китайското космическо ведомство. Стартът ще бъде даден с помощта на ракетата "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан.

Вижте как изглежда ракетата "Чанчжън-5" >> >> >>

В края на септември ракетата-носител беше доставена в пристанището на гр. Вънчан. Днес сутринта "Чанчжън-5" беше разположена на стартовата площадка.

"Чанъе-5" ще бъде една от най-сложните и трудни космически мисии, предприемани някога от Китай. Тя ще бъде първата по рода си от 40 години насам, при която ще бъдат доставени обратно на Земята лунни образци.

Апаратът тежи 8,2 тона и се състои от четири модула. Те са предназначени за пребиваването в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята. Сроковете за реализацията на мисията бяха отлагани няколко пъти. Първоначално стартът беше предвиден за ноември 2017 г., но заради неудачното изстрелване на ракетата "Чанчжън-5", той беше отложен. Следващият старт беше предвиден за ноември 2019 г., но и той беше отложен.