Докато в Русия се провежда най-голямото авиационно изложение, американските Военновъздушни сили решиха да демонстрират на жителите на един от най-големите щатски градове своите способности. За целта над Чикаго акробатични номера представи най-добрият американски изтребител - F-22.

Планирани са демонстрации и в други големи градове в САЩ, като Колорадо Спрингс. Преди шоуто в небето над Чикаго, F-22 показа способностите си над Милуоки - най-големият град в щата Уисконсин.

Вижте снимки на F-22 над Чикаго >> >> >>

Знае се, че "авио-турнето" на F-22 не е особенно евтино, защото 1 час във въздуха струва 60 000 долара.

F-22 той може да носи 8 200 въоръжение, скрито в неговия корпус. Ако се използват пилони, то количеството на въоръжение нараства до 12 000 кг, което е една доста впечатляваща цифра. Максималната скорост е около 2400 км/ч.

Макар F-22 да може да изстрелва ракети въздух-земя или да пуска умни бомби, то основната цел на изтребителя е завоюване на въздушното пространство. Ракетите въздух-въздух, които носи самолетът имат голям обсег и F-22 може да сваля цели, намиращи се отвъд неговия хоризонт.

Според експертите F-22 е самолетът, имащ най-силни стелт харектеристики в света. Това е и причината F-22 да е забранен за износ, за разлика от F-35.