Компанията на Илон Мъск SpaceX осъществи първия тест на ракетния ускорител Super Heavy. Той ще служи като масивна първа степен при полетите на Starship до Луната и Марс.

Прототипът на Starship, който вече летя няколко пъти, разполага с три двигателя Raptor, но във финалния си вариант ракетата ще има 7 броя от тях.

За полети до Марс ще се ползва версия монтирана към ускорителя Super Heavy, който ще има 31 ракетни двигателя Raptor. Тестваният прототип обаче също е бил с 3 агрегата. Очаква се втори статичен тест с 9 двигателя.

Ракетният агрегат Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно.

Илон Мъск твърди, че полетът на финалната версия на Starship трябва да се състои през 2021 година, като комерсиалните стартове ще стартират през 2023 г. Това обяснява и скоростта, с която компанията на предприемача създава своите прототипи.

"Най-важният пробив, който ни е необходим, за да се превърнем в космическа цивилизация, е космическо пътуване, подобно на въздушното пътуване. Бърза ракета за многократна употреба е свещеният граал на космоса", сподели преди време Илон Мъск.

Освен за колонизация и мисии в дълбокия космос, Starship ще се използва и за транспорт на Земята. Всяка точка на нашата планета би могла да се достигне за по-малко от час след старта на ракетата. Разстоянието между Лондон и Ню Йорк би отнело едва 29 минути.

В края на миналата година имаше индикации, че Пентагонът също се интересува от възможностите на SpaceX да осъществява спешни военни доставки и дори да транспортира войници със своя Starship.

Прогнозите са, че това ще стане в края на десетилетието, когато Starship ще е извършил поне няколко полета и ще се е доказал като надеждна и способна ракета за многократно ползване.