В началото на 90-те години специалните части на САЩ решават, че имат нужда от автоматична пушка, която да е по-точна от М-16 и равна по надеждност на АК-47. Параметрите на оръжието щели да го превърнат в перфектната карабина. Оказва се обаче, че за направата му американците трябва да се обърнат към Германия.

Немският оръжеен производител Heckler & Koch получава поръчката да конструира карабината, която ще се превърне в основното оръжие на най-гъвкавата част от специалните въоръжени сили на САЩ - "Делта Форс".

За разработката си немските специалисти ползват ноу-хау от G36, както и елементи от добре позната в САЩ М-16. Така войниците биха получили едновременно познато, но и надеждно оръжие.

Основно внимание инженерите обърнали на охлаждането на новата автоматична пушка. Финалният продукт бил наречен HK416 и можел да изстреля 10 000 куршума един след друг без да прегрее и дефектира. Допълнителни тестове показали, че немската карабина засичала 4 пъти по-малко от модернизираната версия на М-16 - М4A1.

Вижте как изглежда НК416 >> >> >>

Точността на HK416 също била забележителна, като оръжието можело да се използвало и като снайпер за разстояния под 800 метра.

Що се отнася до характеристиките HK416 използва 5.56×45 мм натовски калибър. Пушката има скорострелност от около 850 куршума в минута. Началната скорост на куршума е между 730 и 917 метра в секунда в зависимост от версията.

Всъщност различните версии са няколко, като те се отличават по между си по дължината на цевта. По-късите варианти например са точни до 300 метра, а най-дългият е ефективен на 800 метра.

От "Делта Форс" са впечатлени от оръжието, защото то издържа както на пустинния пясък, така и на непрестанните валежи в джунглата. Скоро след това немската карабина се оценява и от много други въоръжени сили.

Армията на Франция избира немската НК416 за своя основна пушка и купува над 100 000 броя от нея. Същото прави и Норвегия, поръчвайки над 50 000 броя. Специалните части на Австралия, Бразилия, Германия, Холандия, Португалия, Полша, Сърбия, Турция, Хърватска и Япония също избират НК416 за свое основно оръжие.

Любопитен факт е, че Осама бин Ладен е убит именно с HK416 от американските командоси, щурмували къщата му в Пакистан.