Когато се появява през 60-те години на миналия век Т-64 се превръща в първия серийно произвеждан танк с композитна броня в света. Бронираната машина разполага с добър за времето си дизелов двигател с течно охлаждане и 700 к.с. мощност. Оръдието е 125 мм гладкостволно, а към него са добавени две картечници с калибър 7,62 мм и 12,7 мм. Танкът тежи само 38 тона и превъзхождал по характеристики Т-72. Последният обаче се налага заради 40% по-ниската си цена, а Т-64 не излиза извън своята родина СССР. Днес Украйна обаче смята да възроди и модернизира стария съветски танк, като го превърне в опасно за руските сили оръжие.

Как ще стане това?

На първо време Т-64 изпреварил с редица нововъведения западните танкове с 15 години и се оказал твърде модерен дори за СССР. Заводът, произвеждащ бронираната машина, пък се намира на територията на днешна Украйна в Харков. При разпада на Съветския съюз Украйна наследява около 2000 бройки от Т-64. Всичко това спомага за осъществяването на добра програма за модернизация, подобна на последните руски опити с Т-72.

На сцената излиза Т-64БМ "Булат"

Модернизацията на Т-64 стартира през 2000 година. Старият танк е оборудван с нова система за автоматично вкарване на снаряд в оръдието. Защитата е подобрена, като е добавен слой пасивна броня и високоефективна реактивна броня. Подобрение са настъпили и в системите за контрол на огъня и и стабилизация на оръдието. През денят танкът може да стреля точно на 2 500 метра, а през нощта на 1 500 м.

Вижте как изглежда модернизираният Т-64БМ "Булат" >> >> >>

Оръдието на "Булат" е пригодено за изстрелване на антитанкови ракети "9К119 Рефлекс". Те имат далекобойност от 5000 метра и висок шанс за точно попадение.

Мощността на двигателя също е увеличена до 850 к.с. Теглото обаче е нараснало до 45 тона.

Сам по себе си танкът е доста уязвим по въздух или от малки мобилни отряди. Украинският Т-64БМ "Булат" обаче има едно основно предимство. Той превъзхожда по всеки един параметър обикновеният Т-64, с който са въоръжени силите на Луганска народна република и Донецка народна република, които се отцепиха от Украйна преди около 6 години. Днес Киев разполага с около 100 бройки от "Булат". Политиците в Украйна са решени да увеличат способностите на своята армия, за да не са беззащитни пред военната мощ на Москва.