Франсис Хаугън - разобличителката на Фейсбук, днес призова Конгреса на САЩ да засили регулацията на цифровия гигант, предаде Франс прес.

Хаугън, която напусна работата си във Фейсбук през май, днес говори пред членове на комисия в Сената на американския Конгрес. Тя обвинява социалната мрежа, че тласка подрастващите да използват все повече нейните платформи с риск това да се превърне в пристрастеност.

"Все още имаме време да действаме. Но трябва да го направим сега", каза Хаугън пред комисията по търговия на американския Сенат. "Фейсбук не трябва повече да бъде оставян да избира растежа в ущърб на сигурността. Тези хора финансират техните печалби с нашата сигурност", заяви Хаугън, визирайки ръководството на гиганта.

След изказването на Хаугън демократът Ед Марки отправи послание към шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг, в което казва, че "епохата, в която вие нахлухте в нашия частен живот, насърчихте токсично съдържание и използвахте децата и подрастващите вече е приключила. Конгресът трябва да действа".

Хаугън е прекарала две години във Фейсбук и при напускането си тя е отнесла оттам хиляди документи, върху които сега се базират твърденията й.

В отговори на въпроси на сенаторите от комисията, Хаугън обрисува Фейсбук като компания, сред чиито приоритети е да привлича млади потребители, като същевременно си дава сметка, че някои от тях развиват пристрастеност към Инстаграм или реагират зле на съдържанията в тази платформа.

Относно версията на Инстаграм за под 13-годишните - проект, който официално бе преустановен временно през септември, Хаугън каза, че не смята, че Фейсбук ще се откаже тотално от него, защото компанията ще трябва да се увери, че и идното поколение е също така погълнато от Инстаграм, както и настоящето. Говорител на Фейсбук реагира на тези изявления, като подчерта, че Хаугън не е работила във Фейсбук по въпроса за защита на децата и няма преки познания по тези теми.

Хаугън твърди също, че Фейсбук е премахнал след президентските избори в САЩ филтрите срещу дезинформацията, за да насърчи нарастването на посещаемостта на платформите си, които после са били използвани от потребители, за да подготвят събирането на 6 януари във Вашингтон, изродило се в щурм срещу Конгреса.

"Поех инициативата да свидетелствам, защото си дадоха сметка за една ужасяваща истина. Почти никой извън Фейсбук не знае какво се случва във Фейсбук. Ръководството на компанията крие жизненоважни информации от обществото, американското правителство, акционерите и правителствата от целия свят", каза Хаугън.

"Фейсбук трябва да поеме отговорността за изборите, които прави", допълни тя. "Фейсбук трябва да е готов да приеме малки компромиси, които може да засегнат ползите за него", допълни тя.

Според разобличителката трябва да се изисква повече прозрачност и споделяне на информация от цифровия гигант. Това може да се постигне с помощта на нов регулатор, който да се занимава с интернет гигантите.

Еврокомисар: Техническият срив на Фейсбук показва нуждата за повече играчи

"Шестчасовият технически срив на Фейсбук снощи показва какво се случва, когато се разчита само на няколко големи играчи и подчертава нуждата от повече конкуренция", заяви днес заместник-председателката на Европейската комисия, отговаряща за цифровите технологии и конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

Техническият срив попречи на достъпа на 3,5 милиарда ползватели до социални мрежи и мобилни приложения като Фейсбук, УотсАп, Инстаграм и Месинджър, и бе най-сериозният, регистриран някога от наблюдаващата организация Даундетектър.

Масово вчера потребителите преминаха към използване на конкурентни приложения като Туитър и ТикТок. Няколко служители на Фейсбук, които поискаха да останат анонимни, казаха пред Ройтерс, че според тях техническата повреда се дължи на вътрешна грешка във връзка с това как интернет трафикът е пренасочван към нейната система.

Инцидентът показа необходимостта от повече конкуренция, написа в Туитър Вестагер.

"Нуждаем се от алтернативи и избор на пазара и не трябва да разчитаме само на няколко големи играчи, които и да са те, а това е целта на Законодателния акт за цифровите пазари", допълни еврокомисарката.

Миналата година Вестагер предложи проект за нормативен акт, известен като Законодателен акт за цифровите пазари, който установява списък от предписания и забрани за Амазон, Епъл, Фейсбук и Гугъл, които по същество ще ги принудят да променят основния си бизнес модел и ще позволи повече конкуренция.

Над 70 милиона нови потребители за Телеграм в резултат на бъга с Фейсбук

Над 70 милиона потребители са се присъединили към криптирания чат Телеграм в резултат на срива на платформите на Фейсбук, предаде Франс прес, като цитира нейния руски основател Павел Дуров.

Той изрази задоволство от присъединяването на толкова много хора за един ден. Дуров нарече тези хора "бежанци" от други интернет платформи и каза, че е горд от екипа на Телеграм, че се е справил с този рязък скок на потребителите, при което приложението е продължило да работи гладко и без проблеми.