Под наслов "Far out" Apple представи новите смартфони от серията iPhone 14, умния часовник Apple Watch 8 и безжичните слушалки AirPods Pro.

Вижте как изглеждат устройствата >> >> >>

Джаджите поставят акцент върху здравето и сигурността на своите потребители. Налични са режими за сателитна SOS комуникация и функция, която автоматично открива дали сте жертва на ПТП и съобщава това на бърза помощ.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus

iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Снимка: Apple

Размерът на екрана на iPhone 14 и iPhone 14 Plus е съответно 6,1 инча и 6,7 инча. Дисплеят е Super Retina XDR OLED с максимална яркост от 1200 нита. Резолюцията е 1170 x 2532 пиксела за по-компактния модел и 1284 x 2778 пиксела за Plus версията.

Гърбът е стъклен, рамките са метални, а устройството е водоустойчиво и разполага с IP68 сертификат за издръжливост. Оперативната RAM памет е 4GB, а вътрешното пространство може да е 128GB, 256GB или 512GB.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Снимка: Apple

Двата модела споделят еднакви основни камери, съставени от два сензора - всеки с 12 MP. Камерите идат с автофокус, двоен пиксел и оптична стабилизация.

Телефоните могат да снимат 4K видео с 60 кадъра в секунда или Full HD слоу-моушън с 240 кадъра в секунда. Технологията Dolby Vision HDR прави кадрите възможно най-живи и близки с реалността.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Снимка: Apple

Възможността за заснемане в тъмна среда е подобрена с 49% спрямо iPhone 13.

Предната камера е с 12 MР и сензор за дълбочина, благодарение на които има подобрен портретен режим. Селфи камерата също може да снима 4К клипове.

Двата модела са с 5G, което позволява супер бързи изтегляния, по-добър стрийминг и свързаност в реално време. Голямата новост е добавянето на eSIM способности.

Смартфоните имат сателитен SOS режим, който позволява на планински спасители, спешна помощ и полиция да ви открият и спасят от екстремна ситуация. Чрез функцията Crash Detection телефонът автоматично звъни за помощ при претърпяна катастрофа. Алгоритъмът му сам открива дали сте претърпели ПТП.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus

Снимка: Apple

Цената на iPhone 14 и iPhone 14 Plus е $799 и $899. Гамата е налична в пет цвята - Midnight, Starlight, Blue, Purple и Product RED.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Снимка: Apple

Най-голямата промяна при iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max е в дизайна е интегрирания в дисплея нотч, който е изоставил традиционната си форма.

Гърбът на устройството е стъклен, а рамките от неръждаема стомана. Устройството е с защита от керамично стъкло на дисплея. Водоустойчивостта е гарантирана от IP68 сертификат.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Снимка: Apple

Дисплеят на iPhone 14 Pro е 6.1-инчов, а на iPhone 14 Pro Max е 6.7-инчов. Резолюцията е съответно 1170 x 2532 пиксела и 1284 x 2778 пиксела.

Екранът е Super Retina XDR OLED с честота на опресняване 120Hz и функциите HDR10 и Dolby Vision. Максималната яркост на открито е 2000 нита, а на закрито 1600 нита.

Друга новост е функцията Always-On Display.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Снимка: Apple

Оперативната RAM памет е 6GB, а вътрешното пространство може да е 128GB, 256GB, 512GB или 1TB.

За пръв път Apple добавят 48 MP сензор в своята основна тройна камера. Останалите сензори са с 12МР.

Главният 48-мегапикселов сензор е с 65% по-голяма площ, което подобрява работата при ниска осветеност. Всъщност Pro-моделите снимат 2 пъти по-добре в тъмното спрямо iPhone 13 Pro.

Камерата е с оптична стабилизация от ново поколение.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Снимка: Apple

12-мегапикселовият телефото сензор може да прави 3 пъти оптичен зуум и също е с оптична стабилизация и точен автофокус.

12-мегапикселовата ултраширока камера снима 3 пъти по-добре при ниска осветеност.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Снимка: Apple

Камерата не просто прави 4К, а идва със специален Cinematic Mode и възможност за снимане на ProRAW кадри. Звукът се записва по изключителен стерео начин, а изкуствен интелект се грижи за изчистване на шума от снимките.

Предната камера е с 12 мегапиксела и сензор за дълбочина. Портретите са с ултра прецизен боке ефект, а стриймингът на видео може да е в 4К.

Сателитният SOS режим и функцията за засичане на претърпяно ПТП са налични в двата модела.

Цената на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max започва съответно от $999 и $1099. Гамата е налична в четири цвята - Black, Silver, Gold и Deep Purple.

iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max

Снимка: Apple

Apple Watch 8

Събитието на Apple започна с дебюта на новия умен часовник Apple Watch 8.

Apple Watch 8

Снимка: Apple

Той е с 1.9-инчов Retina OLED дисплей с изключително тънки рамки. Часовникът поставя под ударение здравето, спорта и свързаността. С него идва нов термометър, който помага за по-прецизното следене овулацията.

Алгоритъмът на часовника изчислява и аномалии в менструацията. Информацията помага за по-добро здраве и семейно планиране. Apple твърдят, че информацията остава поверителна и недостъпна за нежелани лица, но при необходимост потребителят може да я сподели с лекар.

Нова функция е Crash Detection. Часовникът сам успява да установи дали сте попаднали в тежка катастрофа. Ако това е така, той автоматично подава SOS сигнал.

Часовникът може да напомня за вземане на лекарства и да прави ECG - eлектрокардиография. Що се отнася за спортните режими, то моделът отчита различни видове плуване и множество спортове, но за част от функциите е необходим месечен абонамент.

Apple Watch 8

Снимка: Apple

Моделът е водоустойчив и може сам да се подсушава.

Живота на батерията е 18 часа, но в Low power режим часовникът може да издържи 36 часа. Цената е $399 за GPS модела и $499 за Cellular версията.

Функциите на Apple Watch 8

Снимка: Apple

Apple Watch Ultra идва с корпус от титан и с всички нови функции на Series 8. Часовникът е насочен към спортистите и планинарите, заради своите функции за прецизно проследяване на местоположение. Сградите и дърветата вече не са пречка за точното позициониране. Батерията също е по-издръжлива и има живот от 36 часа. Цената на модела е $799.

Apple Watch Ultra

Снимка: Apple

Apple имат и по-бюджетно предложение - Apple Watch SE. Моделът струва $249 и идва с корпус, изграден от специален найлон и композитни материали. Функцията Crash Detection е част от устройството.

Новите часовници на Apple

Снимка: Apple

AirPods Pro

В Купертино дебютираха и новите безжични слушалки AirPods Pro.Те са с нов аудио драйвер с ниско изкривяване и персонализиран усилвател. Активното шумопотискане намалява нежелания шум. Слушалките създават личен профил на своя потребител въз основа на размера и формата на главата и ушите му. Така звукът ще звучи по възможно най-добрия и персонализиран начин.

Новите AirPods Pro

Снимка: Apple

Животът на батерията е подобрен и слушалките могат да работят 6 часа. Заедно с кутийката-батерия, потребителите имат 30 часа за слушане на музика и подкасти. AirPods Pro струват 249 долара.