5 е минималното равнище, след което по–високите стойности се определят като магнитна буря.

Вероятна причина за геомагнитните смущения може би е т. нар. "птица на Слънцето" - следа в слънчевата корона с причудлива форма, появила се на видимата страна на звездата миналата седмица, предаде РИА "Новости", цитирана от БГНЕС. Такива области от слънцето имат отворено магнитно поле и са малко по-тъмни от нормалните, които имат затворени криви на магнитните полета.
Оттам започва високоскоростният слънчев вятър – потокът от заредени частици с много висока скорост, значително надвишаваща обикновената за "спокоен слънчев вятър" от 400 километра в секунда.

Слънчевата обсерватория на НАСА – SDO в края на миналата седмица откри на слънчевия диск голяма следа приличаща на дългокрака птица. От руската обсерватория за рентгенова астрономия на Слънцето също са предвидили началото на геомагнитни смущения.

Заедно с това, в неделя вечерта се случи още едно събитие, което е способно да предизвика магнитна буря на Земята – рентгеново избухване от клас M3. Слънчевите изригвания, в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване, се делят на пет класа : A, B, C, M и X. Минималният клас е A0.0 и съответства на мощността на излъчването при орбитата на Земята от 10 нановата на квадратен метър. При регистрирано десетократно увеличение на мощността, се преминава в следващия клас.

Изригването M3 е регистрирано от спътниците GOES в 20 ч. и 55 мин. бълг. време. Ако това изригване е насочено към орбитата на Земята, то след ден – два може да се получат смущения в земната магнитосфера.

За последен път избухване от клас М се случи на 17 май и то предизвика "протонна буря" - рязко нарастване на високоенергийните заредени частици в околностите на Земята.