Полетът, който ще продължи седем месеца, ще бъде финансиран с риалити шоу на Земята. Планът е до 2033 г. на Марс да живеят 20 души.

Идеята има подкрепата на носителя на Нобелова награда за физика Герард 'т Хофт и на създателя на Биг Брадър Пол Ромър. Компанията "Mars One" вече води преговори с частния космически превозвач "SpaceX", който неотдавна изстреля първия частен кораб до Mеждународната космическа станция (МКС).

Обучението на астронавти ще започне догодина, като подборът им и подготовката ще бъдат превърнати в "медийно събитие", подобно на риалити шоу. Така и ще бъде финансирана мисията. Веднъж пристигнали, астронавтите ще споделят опита си, ще разказват какви експерименти правят и как изследват Марс.

"Мисията до Марс ще бъде най-голямото медийно събитие в историята. Целият свят ще може да гледа и да помага в решенията, докато се подбират екипажите, да проследи тренировките и подготовката на мисията и, разбира се, да наблюдава заселването на Марс. Имигриралите астронавти ще споделят опита си с нас, докато строят новия си дом, докато провеждат експерименти и изследват Марс" - обяви компанията. Проектът се разработва от 2011 г.