Американски астрономи доказаха, че размерите на Голямото червено петно на Юпитер са постоянни от 300 години и привидното му смаляване се дължи на оптическа илюзия, свързана с движението на облаците, съобщи ТАСС.

В края на миналия век много изследователи откриха признаци, че Голямото червено петно е започнало "да умира". Анализ на стари снимки и бележки на астрономи от 19-и век показа, че преди 150 години, то е било колкото три земи. Интересът към свиването му се поднови през май тази година, след като снимки, направени от любители астрономи показаха, че от урагана се откъсват загадъчни структури с площ десетки хиляди квадратни километра. Съществуването им потвърди в края на лятото и сондата "Джуно".

Вижте как изглежда Голямото червено петна на Юпитер >> >> >>

Филип Маркъс и екипът му от университета на Калифорния в Бъркли изясниха, че тези структури представляват следи не от гибелта на Голямото червено петно, а от обновяването на облаците над него. Те създадоха детайлен компютърен модел на гигантския ураган и обърнаха внимание на една негова особеност - визуалните граници на вихъра, които са слой бели облаци, и реалните му физически предели не съвпадат.

Всъщност, както показват изчисленията на американските астрономи, Голямото червено петно има две вътрешни граници, като разстоянието между тях се определя от това как ураганът взаимодейства с по-малки вихри, които периодично се доближават до него.

Когато разстоянието между тях намалее, Голямото червено петно се слива с по-малките урагани и нараства, като разширява запасите си от облаци. В обратния случай малките урагани повличат със себе си част от облаците. Затова възниква погрешното впечатление, че Голямото червено петно се смалява.

Неофициален откривател на Голямото червено петно - огромния ураган във външните слоеве на атмосферата на Юпитер, е италианския астроном Касини. Той го е нарисувал в лабораторния си дневник още през 1665 г. Едва през миналото столетие астрономи изясниха, че то представлява ураган-антициклон със скорост на вятъра около 430 км/ч. Големината му е 1,3 пъти по голяма от диаметъра на Земята.